Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżeczki

1 sztuka

0.25 szklanki

1 szczypta

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować marynatę do natarcia mięsa mieszając 1/4 szklanki oleju z miodem, papryka, pieprzem mielonym, Delikatem w płynie. Natrzeć mięso i zostawić na 1 godzinę.

Krok 2

Rozgrzać na patelni olej i obsmażyć polędwicę na rumiano z obu stron. Przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić przy uchylonej pokrywce 45 minut.

Krok 3

Wyjąć mięso i odłożyć by odetchnęło.

Krok 4

Do sosu ( powinno go zostać ok. 1/2 szklanki ) dolać śmietankę - zagotować. Doprawić do smaku Delikatem uniwersalnym i pieprzem.

Krok 5

Polędwicę pokroić w ukośne plastry , polewać sosem .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Paluszki rybne
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej