Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

0.25 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

1.5 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować marynatę do natarcia mięsa mieszając 1/4 szklanki oleju z miodem, papryka, pieprzem mielonym, Delikatem w płynie. Natrzeć mięso i zostawić na 1 godzinę.

Krok 2

Rozgrzać na patelni olej i obsmażyć polędwicę na rumiano z obu stron. Przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić przy uchylonej pokrywce 45 minut.

Krok 3

Wyjąć mięso i odłożyć by odetchnęło.

Krok 4

Do sosu ( powinno go zostać ok. 1/2 szklanki ) dolać śmietankę - zagotować. Doprawić do smaku Delikatem uniwersalnym i pieprzem.

Krok 5

Polędwicę pokroić w ukośne plastry , polewać sosem .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
6 osób ogląda przepis:
Czeskie knedliczki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej