Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżeczki

1 sztuka

0.25 szklanki

1 szczypta

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować marynatę do natarcia mięsa mieszając 1/4 szklanki oleju z miodem, papryka, pieprzem mielonym, Delikatem w płynie. Natrzeć mięso i zostawić na 1 godzinę.

Krok 2

Rozgrzać na patelni olej i obsmażyć polędwicę na rumiano z obu stron. Przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić przy uchylonej pokrywce 45 minut.

Krok 3

Wyjąć mięso i odłożyć by odetchnęło.

Krok 4

Do sosu ( powinno go zostać ok. 1/2 szklanki ) dolać śmietankę - zagotować. Doprawić do smaku Delikatem uniwersalnym i pieprzem.

Krok 5

Polędwicę pokroić w ukośne plastry , polewać sosem .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej