Polędwica wieprzowa w orzechowym sosie

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 sztuka

0.25 szklanki

1 szczypta

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować marynatę do natarcia mięsa mieszając 1/4 szklanki oleju z miodem, papryka, pieprzem mielonym, Delikatem w płynie. Natrzeć mięso i zostawić na 1 godzinę.

Krok 2

Rozgrzać na patelni olej i obsmażyć polędwicę na rumiano z obu stron. Przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić przy uchylonej pokrywce 45 minut.

Krok 3

Wyjąć mięso i odłożyć by odetchnęło.

Krok 4

Do sosu ( powinno go zostać ok. 1/2 szklanki ) dolać śmietankę - zagotować. Doprawić do smaku Delikatem uniwersalnym i pieprzem.

Krok 5

Polędwicę pokroić w ukośne plastry , polewać sosem .

0

Opinie o przepisie

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej