Polędwiczki smażone na wodzie, z sosem borowikowym
łatwe
5 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczkę umyj, osusz i oprósz solą. Na patelnię wlej oliwę i 2 łyżki wody, rozgrzej i dołóż mięso.
Krok 2
Smaż pod przykryciem aż woda całkowicie wyparuje i na patelni powstanie delikatna brązowa przypieczona warstwa. Dolej znowu około 2 łyżek wody i poczekaj aż wszystko co przypieczone na patelni rozpuści się. Obróć mięso na drugą stronę – w ten sposób jego powierzchnia będzie otoczona warstwą rozpuszczonego przypieczonego. Poczekaj aż znowu woda wyparuje i powtórz wszystkie czynności. Całe smażenie powinno trwać 20-25 minut.
Krok 3
Sos borowikowy przygotuj wg przepisu. Polej nim pokrojone na plastry mięso.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej