Polędwiczki smażone na wodzie, z sosem borowikowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczki smażone na wodzie, z sosem borowikowym

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę umyj, osusz i oprósz solą. Na patelnię wlej oliwę i 2 łyżki wody, rozgrzej i dołóż mięso.

Krok 2

Smaż pod przykryciem aż woda całkowicie wyparuje i na patelni powstanie delikatna brązowa przypieczona warstwa. Dolej znowu około 2 łyżek wody i poczekaj aż wszystko co przypieczone na patelni rozpuści się. Obróć mięso na drugą stronę – w ten sposób jego powierzchnia będzie otoczona warstwą rozpuszczonego przypieczonego. Poczekaj aż znowu woda wyparuje i powtórz wszystkie czynności. Całe smażenie powinno trwać 20-25 minut.

Krok 3

Sos borowikowy przygotuj wg przepisu. Polej nim pokrojone na plastry mięso.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki smażone na wodzie, z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki smażone na wodzie, z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki smażone na wodzie, z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki smażone na wodzie, z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki smażone na wodzie, z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki smażone na wodzie, z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki smażone na wodzie, z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej