Polędwiczki smażone na wodzie, z sosem borowikowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczki smażone na wodzie, z sosem borowikowym

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę umyj, osusz i oprósz solą. Na patelnię wlej oliwę i 2 łyżki wody, rozgrzej i dołóż mięso.

Krok 2

Smaż pod przykryciem aż woda całkowicie wyparuje i na patelni powstanie delikatna brązowa przypieczona warstwa. Dolej znowu około 2 łyżek wody i poczekaj aż wszystko co przypieczone na patelni rozpuści się. Obróć mięso na drugą stronę – w ten sposób jego powierzchnia będzie otoczona warstwą rozpuszczonego przypieczonego. Poczekaj aż znowu woda wyparuje i powtórz wszystkie czynności. Całe smażenie powinno trwać 20-25 minut.

Krok 3

Sos borowikowy przygotuj wg przepisu. Polej nim pokrojone na plastry mięso.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki smażone na wodzie, z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki smażone na wodzie, z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki smażone na wodzie, z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki smażone na wodzie, z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki smażone na wodzie, z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki smażone na wodzie, z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki smażone na wodzie, z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki smażone na wodzie, z sosem borowikowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej