
Składniki
2 sztuki
3 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
150 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
4 sztuki
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczki umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem oraz ziołami.
Krok 2
Obsmaż je, zawiń w folię aluminiową i piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 3
Pieczarki pokrój w plastry, podsmaż na oleju i dopraw solą.
Krok 4
Sałatę rozdrobnij, wymieszaj z pieczarkami oraz sosem z oliwy, sokiem z cytryny, posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem.
Krok 5
Polędwiczki pokrój w ukośne plastry i ułóż na sałacie. Całość posyp parmezanem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej