Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem

Autor: Aśka Róża Ruda Kowalczyk

ratingratingratingratingrating

4

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

250 gramów

250 gramów

5 gramów

500 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser biały zmielić w maszynce. Mąkę przesiać na blat dodać do niej wcześniej zmielony ser. Połączyć ze sobą składniki. Dodać margarynę i posiekać wszystko. Po posiekaniu na drobno dodać jajo i ugniatać ciasto po wyrobieniu odłożyć ciasto na ok godzinę do lodówki.

Krok 2

Posypać blat nie dużą ilością mąki. Położyć ciasto i zacząć wałkować, uważając na to by ciasto nie było zbyt cienkie. Powycinać z ciasta kwadraty o boku 8 cm na środku kwadracików położyć jabłka, wcześniej pokrojone w kosteczkę oraz połączone z cynamonem. Kwadraciki złożyć na pół sklejając boki.

Krok 3

Ciasteczka ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Górę ciasteczek posmarować jajem i piec na złoty kolor w temperaturze 240 stopni. Smacznego;)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej