Półfrancuskie kieszonki z jabłkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

91 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto półfrancuskie:

0.5 kilograma

4 łyżki

0.25 opakowania

1 łyżeczka

1 szklanka

nadzienie:

5 sztuk

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy sól, oliwę, roztopioną Kasię i zagniatamy ciasto.

Krok 2

Następnie dodajemy powoli wodę i zagniatamy dalej.

Krok 3

Odstawiamy ciasto na pół godziny w ciepłe miejsce.

Krok 4

Następnie dzielimy ciasto na 6 kulek i każdą z nich bardzo cienko wałkujemy.

Krok 5

Jabłka myjemy, obieramy i bardo drobno kroimy.

Krok 6

Wrzucamy do salaterki i dodajemy cukier i cukier waniliowy.

Krok 7

Mieszamy.

Krok 8

Ciasto francuskie kroimy w kwadraty, na wierzch kładziemy jabłka i sklejamy cztery rogi ciasta do siebie.

Krok 9

Kładziemy na wysmarowaną Kasią blaszkę i z wierzchu ciastka smarujemy oliwą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Półfrancuskie kieszonki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Półfrancuskie kieszonki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Półfrancuskie kieszonki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Półfrancuskie kieszonki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Półfrancuskie kieszonki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Półfrancuskie kieszonki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Półfrancuskie kieszonki z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej