Porzeczkowa pokusa

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

26 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

25 dekagramów

1 sztuka

4 łyżki

25 dekagramów

1 łyżeczka

5 łyżek

500 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ze składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.

Krok 2

Pierwszą wyłożyć na blaszkę (prostokątną) wyłożoną pergaminem, nakłuć widelcem.

Krok 3

Lekko rozgniecione widelcem porzeczki wyłożyć na pierwszą część ciasta, posypać 4-5 łyżkami cukru i 3-4 łyżkami bułki tartej.

Krok 4

Przykryć drugą częścią ciasta.

Krok 5

Wierzch posmarować białkiem i posypać cukrem waniliowym.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej