
Składniki
1 sztuka
1 pęczek
null
2 sztuki
null
200 mililitrów
null
3 sztuki
150 gramów
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz, posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj pokrojony w kostkę boczek, dopraw i podlej odrobiną wody. Duś przez ok.15min.
Krok 2
Wlej do zupy zakwas, wymieszaj i zagotuj.
Krok 3
Dopraw do smaku i podbij śmietaną, aby się nie zwarzyła, wymieszaj ją wcześniej z odrobiną wywaru.
Krok 4
Żur na zakwasie podawaj razem z ćwiartkami jaj ugotowanych na twardo.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























