Prawdziwy żur na zakwasie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Prawdziwy żur na zakwasie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 pęczek

null

2 sztuki

null

200 mililitrów

null

3 sztuki

150 gramów

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz, posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj pokrojony w kostkę boczek, dopraw i podlej odrobiną wody. Duś przez ok.15min.

Krok 2

Wlej do zupy zakwas, wymieszaj i zagotuj.

Krok 3

Dopraw do smaku i podbij śmietaną, aby się nie zwarzyła, wymieszaj ją wcześniej z odrobiną wywaru.

Krok 4

Żur na zakwasie podawaj razem z ćwiartkami jaj ugotowanych na twardo.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Ryż z warzywami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej