Prawdziwy żur na zakwasie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Prawdziwy żur na zakwasie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 pęczek

null

2 sztuki

null

200 mililitrów

null

3 sztuki

150 gramów

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz, posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj pokrojony w kostkę boczek, dopraw i podlej odrobiną wody. Duś przez ok.15min.

Krok 2

Wlej do zupy zakwas, wymieszaj i zagotuj.

Krok 3

Dopraw do smaku i podbij śmietaną, aby się nie zwarzyła, wymieszaj ją wcześniej z odrobiną wywaru.

Krok 4

Żur na zakwasie podawaj razem z ćwiartkami jaj ugotowanych na twardo.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej