Prawdziwy żur na zakwasie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Prawdziwy żur na zakwasie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 pęczek

null

2 sztuki

null

200 mililitrów

null

3 sztuki

150 gramów

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz, posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj pokrojony w kostkę boczek, dopraw i podlej odrobiną wody. Duś przez ok.15min.

Krok 2

Wlej do zupy zakwas, wymieszaj i zagotuj.

Krok 3

Dopraw do smaku i podbij śmietaną, aby się nie zwarzyła, wymieszaj ją wcześniej z odrobiną wywaru.

Krok 4

Żur na zakwasie podawaj razem z ćwiartkami jaj ugotowanych na twardo.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Cynamonki
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej