
Składniki
1 sztuka
1 pęczek
null
2 sztuki
null
200 mililitrów
null
3 sztuki
150 gramów
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz, posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj pokrojony w kostkę boczek, dopraw i podlej odrobiną wody. Duś przez ok.15min.
Krok 2
Wlej do zupy zakwas, wymieszaj i zagotuj.
Krok 3
Dopraw do smaku i podbij śmietaną, aby się nie zwarzyła, wymieszaj ją wcześniej z odrobiną wywaru.
Krok 4
Żur na zakwasie podawaj razem z ćwiartkami jaj ugotowanych na twardo.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej