Prawdziwy żur na zakwasie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Prawdziwy żur na zakwasie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 pęczek

null

2 sztuki

null

200 mililitrów

null

3 sztuki

150 gramów

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz, posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj pokrojony w kostkę boczek, dopraw i podlej odrobiną wody. Duś przez ok.15min.

Krok 2

Wlej do zupy zakwas, wymieszaj i zagotuj.

Krok 3

Dopraw do smaku i podbij śmietaną, aby się nie zwarzyła, wymieszaj ją wcześniej z odrobiną wywaru.

Krok 4

Żur na zakwasie podawaj razem z ćwiartkami jaj ugotowanych na twardo.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Prawdziwy żur na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej