Prosta pieczona frittata

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

100 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

233 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

614 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

200 gramów

100 gramów

8 sztuk

200 mililitrów

150 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 200°C. Posmaruj naczynie żaroodporne 1 łyżką margaryny. Rozmroź szpinak. Pokrój ziemniaki na połówki, a następnie na plastry. Przekrój pomidory cherry na połówki. Posiekaj drobno 1 cebulę. Pokrój boczek. Wymieszaj razem jajka, fix Carbonara, ser żółty i mleko.

Krok 2

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę margaryny. Dodaj ziemniaki i boczek lub szynkę, a następnie od czasu do czasu mieszając, smaż na średnim ogniu przez 15 minut, aż ziemniaki będą prawie ugotowane i lekko zezłocone. Dodaj szpinak i pomidory cherry. Smaż jeszcze przez 2–3 minuty.

Krok 3

Umieść ziemniaki, boczek, pomidory i szpinak w naczyniu żaroodpornym. Wlej do niego przygotowaną mieszankę z jajkami. Piecz przez 25–30 minut do momentu zezłocenia całości i ścięcia się jajek.

przepisy.pl

Dobra rada:

Potrawę frittata można przygotować z użyciem dowolnego sera. Możesz użyć niebieskiego sera pleśniowego albo sera gorgonzola.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Prosta pieczona frittata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Prosta pieczona frittata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Prosta pieczona frittata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Prosta pieczona frittata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Prosta pieczona frittata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Prosta pieczona frittata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Prosta pieczona frittata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Prosta pieczona frittataProsta pieczona frittata

Frittata to zaczerpnięty z kuchni hiszpańskiej pomysł na udany posiłek, który może być podany o każdej porze dnia. Jest idealny na śniadanie, obiad, kolację lub jako przekąska w dowolnym momencie. Sama odkryj, jaki ma w sobie potencjał i delektuj się ulubionymi składnikami w całkiem nowej odsłonie. Frittata to rodzaj omletu, podawany z rozmaitymi dodatkami. Bazę stanowią oczywiście jajka. Skomponowane w tym przepisie składniki doskonale się nawzajem uzupełniają, tworząc niebagatelną mieszankę warzyw, mięsa i sera. Frittata będzie pysznie smakować i pięknie wyglądać, jeśli wybierzesz do jej przygotowania szpinak i pomidorki cherry. Mięsnym dodatkiem niech będzie pachnący, wędzony boczek. Uzupełnieniem jest serowy sos, nadający całości charakterystyczny i wyrazisty smak. Po pieczeniu możesz frittatę podać z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym, lub solo. Każda wersja jest pyszna.