Ptysie z chorizo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ptysie z chorizo

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

3 sztuki

1 szklanka

1 łyżeczka

0.25 szklanki

1 sztuka

2 szklanki

0.75 szklanki

50 gramów

200 gramów

2 sztuki

75 gramów

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Chorizo pokrój drobno na kawałki, podobnie zrób z papryka i smaż na patelni, aż kiełbasa się przyrumieni.

Krok 2

Mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek do pieczenie i przyprawę Knorr przełóż do miski i wymieszaj. Oddziela białka od żółtek. Żółtka dodaj do mąki. Białka odłóż na bok.

Krok 3

Do mąki z żółtkami dodaj resztę oliwy, piwo i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dobrze wymieszaj, przykryj i odstaw na pół godziny

Krok 4

Po upływie tego czasu dodaj do piwnego ciasta paprykę i kiełbasę odsączone z tłuszczu, starty ser i posiekaną pietruszkę. Dobrze wymieszaj.

Krok 5

Ubij białka w osobnej misce i delikatnie połącz z ciastem. W rondlu rozgrzej olej do smażenia w głębokim tłuszczu.

Krok 6

Łyżką rób kulki ptysiowe i smaż, aż ptysie lekko się przyrumienią, aczkolwiek dobrze usmażą w środku.

MartaS

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ptysie z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ptysie z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ptysie z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ptysie z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ptysie z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ptysie z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ptysie z chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ptysie z chorizo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Tajska zupa krewetkowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej