Pulpety z dorsza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

267 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

388 osób wydrukowało

Pobierz pdf

519 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 pęczek

50 gramów

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Koperek, kapary i białą rybę drobno posiekaj, kajzerkę pokrój w kosteczkę, przełóż wszystko do miski.

 Pulpety z dorsza - Krok 1

Krok 2

Dodaj rodzynki, dwie łyżki kaszy manny i wbij jajko. Całość odstaw na 10 minut, aby bułka wchłonęła wilgoć. Po tym czasie wymieszaj.

 Pulpety z dorsza - Krok 2

Krok 3

Z powstałego farszu uformuj małe okrągłe pulpeciki, obtocz je w bułce tartej i obsmaż na patelni na rozgrzanej margarynie.

 Pulpety z dorsza - Krok 3

Krok 4

Do pulpetów dodaj śmietanę, pół szklanki wody i Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem 2-3 minuty. Rybne pulpety podawaj z gotowanymi ziemniakami.

 Pulpety z dorsza - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do rybnych pulpetów idealnie pasują migdały w plastrach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Pulpety z dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Pulpety z dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Pulpety z dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Pulpety z dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Pulpety z dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Pulpety z dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Pulpety z dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl -  Pulpety z dorsza Pulpety z dorsza

Szukasz przepisu na podanie ryby? Wypróbuj nieco bardziej pracochłonny, ale za to pyszny sposób na jej przygotowanie – pulpety z białej ryby. Jako główny składnik bardzo dobrze sprawdzi się  dorsz, albo inna ryba o zwartym mięsie. Ponieważ jest on delikatny w smaku, dopraw go wyrazistymi dodatkami, m.in. kaparami, które są popularnym składnikiem dań rybnych w krajach śródziemnomorskich. Zamiast kaparów nadawać się będą również oliwki, które mają podobny smak. Żeby masa rybna dobrze się formowała, dodaj do niej kaszę mannę, bułkę tartą oraz jajko. Ważnym składnikiem w tego typu potrawach jest także namoczona kajzerka, która dodaje pulpetom miękkości i delikatności. Przełam słone smaki dodatkiem rodzynków – to naprawdę ciekawy sposób na uzyskanie niecodziennego efektu przy niewielkim nakładzie pracy. Żeby były miękkie, namocz je wcześniej w wodzie. Z rybnej masy formuj kulki i usmaż je, a następnie przygotuj do nich pomidorowy sos ze śmietaną. Pulpety rybne będą pyszną alternatywą dla mięsnych kulek. Przekonaj się!