Pulpety z dorsza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

270 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

388 osób wydrukowało

Pobierz pdf

519 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 pęczek

50 gramów

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

100 mililitrów

1 opakowanie

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Koperek, kapary i białą rybę drobno posiekaj, kajzerkę pokrój w kosteczkę, przełóż wszystko do miski.

 Pulpety z dorsza - Krok 1

Krok 2

Dodaj rodzynki, dwie łyżki kaszy manny i wbij jajko. Całość odstaw na 10 minut, aby bułka wchłonęła wilgoć. Po tym czasie wymieszaj.

 Pulpety z dorsza - Krok 2

Krok 3

Z powstałego farszu uformuj małe okrągłe pulpeciki, obtocz je w bułce tartej i obsmaż na patelni na rozgrzanej margarynie.

 Pulpety z dorsza - Krok 3

Krok 4

Do pulpetów dodaj śmietanę, pół szklanki wody i Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem 2-3 minuty. Rybne pulpety podawaj z gotowanymi ziemniakami.

 Pulpety z dorsza - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do rybnych pulpetów idealnie pasują migdały w plastrach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Pulpety z dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Pulpety z dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Pulpety z dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Pulpety z dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Pulpety z dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Pulpety z dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Pulpety z dorsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl -  Pulpety z dorsza Pulpety z dorsza

Szukasz przepisu na podanie ryby? Wypróbuj nieco bardziej pracochłonny, ale za to pyszny sposób na jej przygotowanie – pulpety z białej ryby. Jako główny składnik bardzo dobrze sprawdzi się  dorsz, albo inna ryba o zwartym mięsie. Ponieważ jest on delikatny w smaku, dopraw go wyrazistymi dodatkami, m.in. kaparami, które są popularnym składnikiem dań rybnych w krajach śródziemnomorskich. Zamiast kaparów nadawać się będą również oliwki, które mają podobny smak. Żeby masa rybna dobrze się formowała, dodaj do niej kaszę mannę, bułkę tartą oraz jajko. Ważnym składnikiem w tego typu potrawach jest także namoczona kajzerka, która dodaje pulpetom miękkości i delikatności. Przełam słone smaki dodatkiem rodzynków – to naprawdę ciekawy sposób na uzyskanie niecodziennego efektu przy niewielkim nakładzie pracy. Żeby były miękkie, namocz je wcześniej w wodzie. Z rybnej masy formuj kulki i usmaż je, a następnie przygotuj do nich pomidorowy sos ze śmietaną. Pulpety rybne będą pyszną alternatywą dla mięsnych kulek. Przekonaj się!