Quesadillas z grillowanymi warzywami z dipem z niebieskiego sera

- Krok 1Bakłażana, cukinię , cebule i paprykę pokrój w kostkę o grubości jednego centymetra. Warzywa rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i delikatnie spryskaj je Ramą.
- Krok 2Na blasze umieść też całą główkę czosnku i papryczkę chili – piecz je tylko około 20 minut w 200 stopniach C, aż zrobią się miękkie. Następnie przełóż je na bok i wystudź, a czosnek obierz z łupin i razem z chili rozgnieć w moździerzu na miazgę. Resztę warzyw piecz jeszcze 10 min.
- Krok 3Posiekaj natkę kolendry i zetrzyj żółty ser.
- Krok 4Upieczone warzywa przełóż do miski. Następnie wymieszaj je z posiekaną kolendrą, pastą z czosnku i chili, opakowaniem przyprawy do pikantnego kurczaka oraz żółtym serem.
- Krok 5Farsz umieść w ciepłej tortilli, złóż ją na pół i opiecz na ciepłej patelni z obu stron na złoty kolor. Tortillę pokrój w mniejsze trójkąty i podawaj z dipem. DIP: Ząbek czosnku rozetrzyj na miazgę z majonezem. Następnie wymieszaj z jogurtem i 1 łyżeczką Ramy, dodaj starty niebieski ser oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj.

Pyszne quesadillas z warzywami i serowym dipem posmakują nie tylko miłośnikom kuchni meksykańskiej. Do przygotowania tej potrawy będziesz potrzebować popularnych warzyw, takich jak: czerwona i żółta papryka, cukinia, bakłażan oraz biała cebula. Pokrój je w kostkę i wysyp na blachę wyłożoną pergaminem. Ułóż na niej także papryczkę chili oraz całą główkę czosnku. Warzywa piecz w piekarniku przez pół godziny. Obrany czosnek i chili utrzyj w moździerzu na gładką pastę. Upieczone warzywa przełóż do miski i wymieszaj z drobno posiekaną świeżą kolendrą, pikantną pastą oraz startym żółtym serem, np. cheddarem. Farsz nakładaj do pszennych tortilli, całość składaj na pół i podgrzewaj na patelni. Dip przygotujesz na bazie gęstego jogurtu naturalnego i majonezu z dodatkiem czosnku oraz soku z cytryny. Bardziej wyrazisty smak dipu uzyskasz, dodając do niego pokruszony ser z niebieską pleśnią, np. gorgonzolę. Tortillę pokrój w mniejsze trójkąty i podawaj na ciepło z dodatkiem serowego dipu. Skorzystaj z naszego przepisu na doskonałe quesadillas.