Roladki z kurczaka na włoską nutę

Autor: Bernadetta Bernadetta

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

10 dekagramów

2 łyżki

1 sztuka

0 sztuk

0 sztuk

0 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

1 sztuka

10 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy miękki miąższ i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dusimy na odrobinie oleju przez 2-3 minuty z obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Lekko studzimy. Pomidory i oliwki kroimy w paski, dodajemy do podsmażonej cukinii wraz z 2-3 łyżkami startego parmezanu. Doprawiamy do smaku odrobiną soli, pieprzem, oregano i ziołami prowansalskimi.

Krok 2

Każdą pierś kroimy na dwa kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Pieprz ziarnisty rozgniatamy w moździerzu, dodajemy rozkruszoną kostkę rosołową i kilka łyżek oleju i dokładnie mieszamy. Powstałą pastą smarujemy z obu stron kotlety z piersi. Nakładamy porcję farszu i zwijamy roladki. Mięso podsmażamy z każdej strony na rumiano na rozgrzanym oleju, podlewamy odrobiną wody i dusimy 5 minut.

Krok 3

Podajemy na dokładnie opłukanej i osuszonej roszponce.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej