Roladki z kurczaka na włoską nutę przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladki z kurczaka na włoską nutę

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

10 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

10 dekagramów

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy miękki miąższ i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dusimy na odrobinie oleju przez 2-3 minuty z obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Lekko studzimy. Pomidory i oliwki kroimy w paski, dodajemy do podsmażonej cukinii wraz z 2-3 łyżkami startego parmezanu. Doprawiamy do smaku odrobiną soli, pieprzem, oregano i ziołami prowansalskimi.

Krok 2

Każdą pierś kroimy na dwa kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Pieprz ziarnisty rozgniatamy w moździerzu, dodajemy rozkruszoną kostkę rosołową i kilka łyżek oleju i dokładnie mieszamy. Powstałą pastą smarujemy z obu stron kotlety z piersi. Nakładamy porcję farszu i zwijamy roladki. Mięso podsmażamy z każdej strony na rumiano na rozgrzanym oleju, podlewamy odrobiną wody i dusimy 5 minut.

Krok 3

Podajemy na dokładnie opłukanej i osuszonej roszponce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z kurczaka na włoską nutę  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z kurczaka na włoską nutę  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z kurczaka na włoską nutę  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z kurczaka na włoską nutę  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z kurczaka na włoską nutę  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z kurczaka na włoską nutę  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z kurczaka na włoską nutę  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki z kurczaka na włoską nutę  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej