
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
10 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
10 dekagramów
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy miękki miąższ i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dusimy na odrobinie oleju przez 2-3 minuty z obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Lekko studzimy. Pomidory i oliwki kroimy w paski, dodajemy do podsmażonej cukinii wraz z 2-3 łyżkami startego parmezanu. Doprawiamy do smaku odrobiną soli, pieprzem, oregano i ziołami prowansalskimi.
Krok 2
Każdą pierś kroimy na dwa kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Pieprz ziarnisty rozgniatamy w moździerzu, dodajemy rozkruszoną kostkę rosołową i kilka łyżek oleju i dokładnie mieszamy. Powstałą pastą smarujemy z obu stron kotlety z piersi. Nakładamy porcję farszu i zwijamy roladki. Mięso podsmażamy z każdej strony na rumiano na rozgrzanym oleju, podlewamy odrobiną wody i dusimy 5 minut.
Krok 3
Podajemy na dokładnie opłukanej i osuszonej roszponce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej