Pałki z kurczaka z cytrynowym aromatem
łatwe
34 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
0.5 opakowania
400 gramów
1 łyżka
1 pęczek
2 sztuki
100 mililitrów
60 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj Przyprawę Knorr z rozmarynem, posiekaną natką, otartą skórką z cytryny, wyciśniętym z niej sokiem oraz połową oliwy.
Krok 2
Umyte pałki natrzyj dokładnie marynatą i włóż do woreczka do pieczenia. Piecz w temp. 180 st. C przez ok. 50 min.
Krok 3
W międzyczasie pieczarki pokrój na połówki i przesmaż na oliwie na mocno rozgrzanej patelni. Dodaj posiekany czosnek i natkę. Dopraw solą i pieprzem. Upieczone pałki podawaj z kwaśną śmietaną, pieczarkami oraz chrupiącą sałatą.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pałki z kurczaka z cytrynowym aromatem
Rumiane pałki z kurczaka z cytrynowym aromatem – to sposób na nietypowe przyrządzenie mięsa drobiowego, który przyda się zarówno na codzienny obiad, jak i wtedy, gdy planujesz uroczystą kolację. Danie jest pełne smaku i aromatu. Jeśli jednak lubisz eksperymentować z przyprawami, dodaj do marynaty również posiekaną natkę pietruszki lub tymianek. Na początek umyj i osusz kurczaka. Marynatę i pałeczki warto włożyć do woreczka do pieczenia, zawiązać i potrząsnąć – wtedy smaki równomiernie się przenikną. Pieczarki smaż przez chwilę na mocno rozgrzanej patelni. Jeśli masz możliwość, możesz użyć także innych grzybów, np. podgrzybków lub borowików. Czosnek dobrze jest przecisnąć przez praskę, zanim dodasz go do potrawy. Rumianie pałeczki z kurczaka z cytrynowym aromatem podawaj z pieczarkami. Dobrze pasować będzie również miks sałat (lodowa, rzymska, rukola) z oliwą. Do dania warto przygotować również sosy oraz dipy, na przykład tysiąc wysp lub miodowo-musztardowy. Do dekoracji wykorzystaj pietruszkę. Sprawdź nasz przepis i koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu.