Pałki z kurczaka z cytrynowym aromatem
łatwe
32 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
0.5 opakowania
400 gramów
1 łyżka
1 pęczek
2 sztuki
100 mililitrów
60 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj Przyprawę Knorr z rozmarynem, posiekaną natką, otartą skórką z cytryny, wyciśniętym z niej sokiem oraz połową oliwy.
Krok 2
Umyte pałki natrzyj dokładnie marynatą i włóż do woreczka do pieczenia. Piecz w temp. 180 st. C przez ok. 50 min.
Krok 3
W międzyczasie pieczarki pokrój na połówki i przesmaż na oliwie na mocno rozgrzanej patelni. Dodaj posiekany czosnek i natkę. Dopraw solą i pieprzem. Upieczone pałki podawaj z kwaśną śmietaną, pieczarkami oraz chrupiącą sałatą.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pałki z kurczaka z cytrynowym aromatem
Rumiane pałki z kurczaka z cytrynowym aromatem – to sposób na nietypowe przyrządzenie mięsa drobiowego, który przyda się zarówno na codzienny obiad, jak i wtedy, gdy planujesz uroczystą kolację. Danie jest pełne smaku i aromatu. Jeśli jednak lubisz eksperymentować z przyprawami, dodaj do marynaty również posiekaną natkę pietruszki lub tymianek. Na początek umyj i osusz kurczaka. Marynatę i pałeczki warto włożyć do woreczka do pieczenia, zawiązać i potrząsnąć – wtedy smaki równomiernie się przenikną. Pieczarki smaż przez chwilę na mocno rozgrzanej patelni. Jeśli masz możliwość, możesz użyć także innych grzybów, np. podgrzybków lub borowików. Czosnek dobrze jest przecisnąć przez praskę, zanim dodasz go do potrawy. Rumianie pałeczki z kurczaka z cytrynowym aromatem podawaj z pieczarkami. Dobrze pasować będzie również miks sałat (lodowa, rzymska, rukola) z oliwą. Do dania warto przygotować również sosy oraz dipy, na przykład tysiąc wysp lub miodowo-musztardowy. Do dekoracji wykorzystaj pietruszkę. Sprawdź nasz przepis i koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu.