Pałki z kurczaka z cytrynowym aromatem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

95 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

0.5 opakowania

400 gramów

1 łyżka

1 pęczek

2 sztuki

100 mililitrów

60 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj Przyprawę Knorr z rozmarynem, posiekaną natką, otartą skórką z cytryny, wyciśniętym z niej sokiem oraz połową oliwy.

Krok 2

Umyte pałki natrzyj dokładnie marynatą i włóż do woreczka do pieczenia. Piecz w temp. 180 st. C przez ok. 50 min.

Krok 3

W międzyczasie pieczarki pokrój na połówki i przesmaż na oliwie na mocno rozgrzanej patelni. Dodaj posiekany czosnek i natkę. Dopraw solą i pieprzem. Upieczone pałki podawaj z kwaśną śmietaną, pieczarkami oraz chrupiącą sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pałki z kurczaka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pałki z kurczaka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pałki z kurczaka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pałki z kurczaka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pałki z kurczaka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pałki z kurczaka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pałki z kurczaka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pałki z kurczaka z cytrynowym aromatemPałki z kurczaka z cytrynowym aromatem

Rumiane pałki z kurczaka z cytrynowym aromatem – to sposób na nietypowe przyrządzenie mięsa drobiowego, który przyda się zarówno na codzienny obiad, jak i wtedy, gdy planujesz uroczystą kolację. Danie jest pełne smaku i aromatu. Jeśli jednak lubisz eksperymentować z przyprawami, dodaj do marynaty również posiekaną natkę pietruszki lub tymianek. Na początek umyj i osusz kurczaka. Marynatę i pałeczki warto włożyć do woreczka do pieczenia, zawiązać i potrząsnąć – wtedy smaki równomiernie się przenikną. Pieczarki smaż przez chwilę na mocno rozgrzanej patelni. Jeśli masz możliwość, możesz użyć także innych grzybów, np. podgrzybków lub borowików. Czosnek dobrze jest przecisnąć przez praskę, zanim dodasz go do potrawy. Rumianie pałeczki z kurczaka z cytrynowym aromatem podawaj z pieczarkami. Dobrze pasować będzie również miks sałat (lodowa, rzymska, rukola) z oliwą. Do dania warto przygotować również sosy oraz dipy, na przykład tysiąc wysp lub miodowo-musztardowy. Do dekoracji wykorzystaj pietruszkę. Sprawdź nasz przepis i koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu.