Pałki z kurczaka z cytrynowym aromatem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pałki z kurczaka z cytrynowym aromatem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

102 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

0.5 opakowania

400 gramów

1 łyżka

1 pęczek

2 sztuki

100 mililitrów

60 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj Przyprawę Knorr z rozmarynem, posiekaną natką, otartą skórką z cytryny, wyciśniętym z niej sokiem oraz połową oliwy.

Krok 2

Umyte pałki natrzyj dokładnie marynatą i włóż do woreczka do pieczenia. Piecz w temp. 180 st. C przez ok. 50 min.

Krok 3

W międzyczasie pieczarki pokrój na połówki i przesmaż na oliwie na mocno rozgrzanej patelni. Dodaj posiekany czosnek i natkę. Dopraw solą i pieprzem. Upieczone pałki podawaj z kwaśną śmietaną, pieczarkami oraz chrupiącą sałatą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pałki z kurczaka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pałki z kurczaka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pałki z kurczaka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pałki z kurczaka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pałki z kurczaka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pałki z kurczaka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pałki z kurczaka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pałki z kurczaka z cytrynowym aromatem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pałki z kurczaka z cytrynowym aromatemPałki z kurczaka z cytrynowym aromatem

Rumiane pałki z kurczaka z cytrynowym aromatem – to sposób na nietypowe przyrządzenie mięsa drobiowego, który przyda się zarówno na codzienny obiad, jak i wtedy, gdy planujesz uroczystą kolację. Danie jest pełne smaku i aromatu. Jeśli jednak lubisz eksperymentować z przyprawami, dodaj do marynaty również posiekaną natkę pietruszki lub tymianek. Na początek umyj i osusz kurczaka. Marynatę i pałeczki warto włożyć do woreczka do pieczenia, zawiązać i potrząsnąć – wtedy smaki równomiernie się przenikną. Pieczarki smaż przez chwilę na mocno rozgrzanej patelni. Jeśli masz możliwość, możesz użyć także innych grzybów, np. podgrzybków lub borowików. Czosnek dobrze jest przecisnąć przez praskę, zanim dodasz go do potrawy. Rumianie pałeczki z kurczaka z cytrynowym aromatem podawaj z pieczarkami. Dobrze pasować będzie również miks sałat (lodowa, rzymska, rukola) z oliwą. Do dania warto przygotować również sosy oraz dipy, na przykład tysiąc wysp lub miodowo-musztardowy. Do dekoracji wykorzystaj pietruszkę. Sprawdź nasz przepis i koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu.