Lody śmietankowe "Tropikalne wyspy" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody śmietankowe "Tropikalne wyspy"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
126 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

124 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od namalowania na talerzu fal za pomocą polewy z białej czekolady.

Krok 2

Z lodów śmietankowych Big Milk Trio Caramella zrób dwie duże kulki i umieść je na środku talerza.

Krok 3

W każdą z nich wetknij rurkę waflową. Uformuj małą kulkę z lodów czekoladowych i przekrój ją na pół. Każdą z połówek umieść na czubku waflowej rurki.

Krok 4

Liście palmowe wykonaj, wtykając listki mięty w lody czekoladowe. Niech listki lekko opadają. Pod palmami, jako spadające kokosy, umieść orzechy laskowe. Deser udekoruj cząstkami świeżych truskawek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody śmietankowe "Tropikalne wyspy" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody śmietankowe "Tropikalne wyspy" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody śmietankowe "Tropikalne wyspy" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody śmietankowe "Tropikalne wyspy" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody śmietankowe "Tropikalne wyspy" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody śmietankowe "Tropikalne wyspy" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody śmietankowe "Tropikalne wyspy" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody śmietankowe "Tropikalne wyspy" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody śmietankowe "Tropikalne wyspy"Lody śmietankowe "Tropikalne wyspy"

„Tropikalne wyspy” to świetna inspiracja na słodki poczęstunek, zwłaszcza w sezonie wakacyjnym. Lody te nie tylko efektownie i oryginalnie wyglądają, ale też, co najważniejsze, wspaniale smakują. Delikatne lody śmietankowe, przełamane lekko kwaskowatymi truskawkami i połączone z orzechami laskowymi zaspokoją nawet najwybredniejsze podniebienia. Przygotowanie palm z rurek waflowych i listków świeżej mięty nie będzie szczególnie czasochłonne. Wbij ich „konary” w gałki umieszczonych na talerzu lodów. Całość ozdób truskawkami. Zamiast nich możesz użyć również innych owoców, na przykład kiwi czy mandarynek. Wygląd lodów śmietankowych „tropikalne wyspy” da się ewentualnie wzbogacić dodatkową dekoracją. Użyj do niej kolorowych posypek lub wiórków czekoladowych. Te ostatnie z łatwością przygotujesz samodzielnie, jeśli wcześniej schłodzoną tabliczkę czekolady zetrzesz na grubych oczkach tarki. Z polew w różnych kolorach narysuj na talerzu fale lub morskie zwierzęta. Pobierz listę składników i przygotuj smaczny deser.