Ryba w sosie koperkowym na patelni - przepis | Przepisy.pl pixel

Ryba w sosie koperkowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

100 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

50 gramów

50 mililitrów

1 sztuka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytrynę otrzyj ze skóry, z połówki wyciśnij sok. Cebule pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj drobno koperek.

Ryba w sosie koperkowym  - Krok 1

Krok 2

Ryby natrzyj solą, pieprzem, skórką z cytryny, a następnie oprósz w mące.

Ryba w sosie koperkowym  - Krok 2

Krok 3

Filety obsmaż na patelni z obu stron do zarumienienia. Przełóż później na bok.

Ryba w sosie koperkowym  - Krok 3

Krok 4

Na tej samej patelni zeszklij cebulkę, dodaj wino i kostkę bulionową, gotuj, aż wino zredukuje się co najmniej o połowę. Dodaj wtedy śmietanę i koperek. Dodaj na powrót rybę. Wszystko razem jeszcze gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje, a ryba dojdzie w środku.

Ryba w sosie koperkowym  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz wersję mniej kaloryczną, przygotuj sos na bazie mleka, musisz wtedy przy smażeniu cebulki dodać trochę więcej mąki, aby sos się zagęścił. 

2

Opinie o przepisie

  • Majka

    Majka , 04.07.2025

    Przepyszne! Podaję z pieczonymi ziemniakami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena

    Irena , 12.04.2024

    Ostatnio moja ulubiona wersja ryby. Ze świeżym koperkiem rewelacja.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba w sosie koperkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba w sosie koperkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba w sosie koperkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba w sosie koperkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba w sosie koperkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba w sosie koperkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba w sosie koperkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba w sosie koperkowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej