Składniki
1 sztuka
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
0.5 łyżeczki
1 łyżka
1 łyżka
1 opakowanie
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
pomidory sparzamy,kroimy w kawałki bez skóry
Krok 2
ogórki obieramy,kroimy w kawałki
Krok 3
mozzarelle kroimy w kawałki
Krok 4
sałatke lodową rwiemy na cząstki
Krok 5
cebulkę siekamy drobno
Krok 6
całość łączymy,dodajemy sól,sos vinegrette lączymy w szklance z oliwą i wodą(polewamy sałatkę),przed samym podaniem dodajemy majonez i sos tatarski
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
sałatka do grilla
Przepis na popularną i orzeźwiającą sałatkę z mozzarelli, pomidorów i sałaty lodowej urozmaicony majonezem oraz sosem tatarskim będzie smakował szczególnie tym, którzy lubią połączenie świeżych warzyw i gęstych sosów. Dzięki kremowej konsystencji i aromatycznym dodatkom sprawdzi się w zestawieniu z pieczonymi na grillu, chrupiącymi warzywami czy pikantnym mięsem. Złagodzi jego ostrość i doda mu charakteru. Sałatka do grilla jest również propozycją na smaczny lunch, który w pudełeczku możesz zabrać do pracy i zjeść jako dodatek do kanapki lub świeżej bagietki. Możesz wówczas dodać do niej swój ulubiony ser – np. gorgonzolę lub ser gouda – który będzie smakował wyśmienicie w zestawieniu z warzywami i gęstym sosem. Nie masz pomysłu na kolację? Ta uniwersalna sałatka to także smaczna propozycja na wieczór. Możesz ją wtedy zjeść np. z kawałkiem ulubionej wędliny, grzankami czosnkowymi albo kromką chleba. Masz już pomysł, kiedy i z jakiej okazji przygotujesz sałatkę grillową? Przepis czeka, zapoznaj się z nim!