Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 garść
1 sztuka
1 garść
5 plastrów
100 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos sałatkowy.

Krok 2
Szynkę pokrój w podłużne plasterki. Warzywa pokrój w kostkę. Ser rozkrusz w palcach.

Krok 3
Wszystkie składniki przełóż do miski, posyp pokruszonym serem, kaparami i oliwkami.

Krok 4
Całość zalej sosem sałatkowym.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy Balsamiczny z malinami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO
Szukasz pomysłu na niebanalną przekąskę? Mówisz i masz! Zasmakuj się w połączeniu warzyw i sera pleśniowego. Brzmi apetycznie? Sałatka speck z gorgonzolą z pewnością jest jedną z ciekawszych sałatkowych propozycji. Wypróbuj już dziś!
Dla kogo?
Dla smakoszy serów i dla tych, którzy wprost przepadają za bekonem. Palce lizać!
Na jaką okazję?
Teoretycznie – na obiad lub kolację. W praktyce – czemuż by nie zjeść takiej sałatki speck również na niespieszne, weekendowe śniadanie? My jesteśmy na TAK!
Czy wiesz, że?
Ser gorgonzola to niebieski, dojrzewający ser pleśniowy, wywodzący się z północnych Włoch, konkretniej z Lombardii. Charakteryzuje się dość ostrym, specyficznym aromatem.
Dla urozmaicenia
Zamiast gorgonzoli możesz użyć także innego rodzaju sera pleśniowego. Każdy z nich w połączeniu z innymi składnikami sałatki wypadnie świetnie!


































