Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 garść
1 sztuka
1 garść
5 plastrów
100 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos sałatkowy.

Krok 2
Szynkę pokrój w podłużne plasterki. Warzywa pokrój w kostkę. Ser rozkrusz w palcach.

Krok 3
Wszystkie składniki przełóż do miski, posyp pokruszonym serem, kaparami i oliwkami.

Krok 4
Całość zalej sosem sałatkowym.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy Balsamiczny z malinami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO
Szukasz pomysłu na niebanalną przekąskę? Mówisz i masz! Zasmakuj się w połączeniu warzyw i sera pleśniowego. Brzmi apetycznie? Sałatka speck z gorgonzolą z pewnością jest jedną z ciekawszych sałatkowych propozycji. Wypróbuj już dziś!
Dla kogo?
Dla smakoszy serów i dla tych, którzy wprost przepadają za bekonem. Palce lizać!
Na jaką okazję?
Teoretycznie – na obiad lub kolację. W praktyce – czemuż by nie zjeść takiej sałatki speck również na niespieszne, weekendowe śniadanie? My jesteśmy na TAK!
Czy wiesz, że?
Ser gorgonzola to niebieski, dojrzewający ser pleśniowy, wywodzący się z północnych Włoch, konkretniej z Lombardii. Charakteryzuje się dość ostrym, specyficznym aromatem.
Dla urozmaicenia
Zamiast gorgonzoli możesz użyć także innego rodzaju sera pleśniowego. Każdy z nich w połączeniu z innymi składnikami sałatki wypadnie świetnie!