Sałatka speck i gorgonzola video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

126 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 garść

1 sztuka

1 garść

5 plastrów

100 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos sałatkowy.

Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Szynkę pokrój w podłużne plasterki. Warzywa pokrój w kostkę. Ser rozkrusz w palcach.

Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki przełóż do miski, posyp pokruszonym serem, kaparami i oliwkami.

Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Całość zalej sosem sałatkowym.

Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka speck i gorgonzola - VIDEOSałatka speck i gorgonzola - VIDEO

Szukasz pomysłu na niebanalną przekąskę? Mówisz i masz! Zasmakuj się w połączeniu warzyw i sera pleśniowego. Brzmi apetycznie? Sałatka speck z gorgonzolą z pewnością jest jedną z ciekawszych sałatkowych propozycji. Wypróbuj już dziś!

Dla kogo?

Dla smakoszy serów i dla tych, którzy wprost przepadają za bekonem. Palce lizać!

Na jaką okazję?

Teoretycznie – na obiad lub kolację. W praktyce – czemuż by nie zjeść takiej sałatki speck również na niespieszne, weekendowe śniadanie? My jesteśmy na TAK!

Czy wiesz, że?

Ser gorgonzola to niebieski, dojrzewający ser pleśniowy, wywodzący się z północnych Włoch, konkretniej z Lombardii. Charakteryzuje się dość ostrym, specyficznym aromatem.

Dla urozmaicenia

Zamiast gorgonzoli możesz użyć także innego rodzaju sera pleśniowego. Każdy z nich w połączeniu z innymi składnikami sałatki wypadnie świetnie!