Sałatka speck i gorgonzola video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

126 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 garść

1 sztuka

1 garść

5 plastrów

100 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos sałatkowy.

Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Szynkę pokrój w podłużne plasterki. Warzywa pokrój w kostkę. Ser rozkrusz w palcach.

Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki przełóż do miski, posyp pokruszonym serem, kaparami i oliwkami.

Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Całość zalej sosem sałatkowym.

Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka speck i gorgonzola - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka speck i gorgonzola - VIDEOSałatka speck i gorgonzola - VIDEO

Szukasz pomysłu na niebanalną przekąskę? Mówisz i masz! Zasmakuj się w połączeniu warzyw i sera pleśniowego. Brzmi apetycznie? Sałatka speck z gorgonzolą z pewnością jest jedną z ciekawszych sałatkowych propozycji. Wypróbuj już dziś!

Dla kogo?

Dla smakoszy serów i dla tych, którzy wprost przepadają za bekonem. Palce lizać!

Na jaką okazję?

Teoretycznie – na obiad lub kolację. W praktyce – czemuż by nie zjeść takiej sałatki speck również na niespieszne, weekendowe śniadanie? My jesteśmy na TAK!

Czy wiesz, że?

Ser gorgonzola to niebieski, dojrzewający ser pleśniowy, wywodzący się z północnych Włoch, konkretniej z Lombardii. Charakteryzuje się dość ostrym, specyficznym aromatem.

Dla urozmaicenia

Zamiast gorgonzoli możesz użyć także innego rodzaju sera pleśniowego. Każdy z nich w połączeniu z innymi składnikami sałatki wypadnie świetnie!