
Składniki
1 sztuka
500 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
50 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce pomieszaj sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami wody i trzema łyżkami oliwy z oliwek.
Krok 2
Na patelni lub w piekarniku upraż pestki słonecznika.
Krok 3
Sałatę umyj pokrój w grube kawałki pomieszaj z większością dressingu. Całość przełóż do odpowiedniej salaterki. Na wierzch sałaty umieść obranego, bez pestek, pokrojonego w kostkę arbuza, dodaj pokrojoną w kostkę fetę i delikatnie polej częścią sosu sałatkowego Knorr. Posyp sałatkę uprażonymi pestkami słonecznika.

Dobra rada:
Sałatkę możesz wzbogacić smażonym boczkiem lub szynką parmeńską.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z arbuzem i fetą
Szukasz pomysłu na smaczną i orzeźwiającą sałatkę? Mamy dla Ciebie propozycję idealną. Sałatka z arbuzem i fetą zrobi furorę na letnich spotkaniach ze znajomymi. Zaserwuj ją dla swoich gości, a z pewnością zachwycisz ich tym ciekawym połączeniem smaków. Arbuz i feta to znakomity duet, o czym już niebawem możesz się przekonać. Spróbujesz? Wystarczy 15 minut i chęci do przygotowania smacznego dania!
Na jaką okazję?
Szykujesz się na grilla w gronie znajomych? Obok pysznych mięs z rusztu nie może zabraknąć znakomitej sałatki z arbuzem i fetą. To słodko-słone połączenie jest kwintesencją letnich dni. Nasza receptura sprawdzi się również na lunch do pracy. Zapakuj pyszną sałatkę z arbuzem i fetą do pudełka na wynos i wyjmij danie, gdy tylko najdzie Cię ochota. Twój humor poprawi się w jednym momencie!
Czy wiesz, że?
Możemy wyróżnić aż 1200 odmian arbuza, w Polsce najpopularniejsze są: Sugar Baby, Janosik i Rosario F1. Co ciekawe, aż 90% składu tego owocu to woda! Sałatka z dodatkiem arbuza będzie więc niesamowicie soczysta i smaczna. Ten owoc doskonale skomponuje się ze słoną fetą, sałatą lodową i pestkami ze słonecznika.
Dla urozmaicenia:
W naszej recepturze nie znajdziesz dodatku mięsa, ale śmiało możesz dorzucić ulubione składniki do sałatki. My w szczególności polecamy usmażony boczek, który wyróżnia się chrupiącą konsystencją. Doskonale smakuje również szynka parmeńska! Ten słony smak urozmaici Twoją sałatkę z arbuzem i fetą. Modyfikuj nasz przepis, a efekty zachwycą Ciebie i Twoich bliskich. Udanych przygotowań!