Sałatka z kaszą orkiszową i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kaszą orkiszową i kurczakiem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

1

heart
84 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

96 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

240 gramów

120 gramów

4 łyżki

80 gramów

2 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso z piersi ugotuj na parze. Ugotowane mięso podziel na kawałki.

Sałatka z kaszą orkiszową i kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu. Do jeszcze ciepłej dodaj Florę ProActiv o smaku masła i całość dokładnie wymieszaj.

Sałatka z kaszą orkiszową i kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Kaszę połącz z kurczakiem, rukolą, drobno pokrojoną papryką, posiekanymi orzechami.

Sałatka z kaszą orkiszową i kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Sałatkę posyp kiełkami i płatkami migdałowymi.

Sałatka z kaszą orkiszową i kurczakiem - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, miedzi, manganu, witamin: A, E, C, B3, B6 i kwasu foliowego.

1

Opinie o przepisie

  • Bożena Kulig

    Bożena Kulig , 21.08.2019

    Uwielbiam sałatki szczególnie te z mięsem, ale zależy mi na dobrej jakości mięsa, od dłuższeo czsu kupuje produkty mięsne od dobrowolskich. od nich taka pierś z indyka ma świetny smak. Warto spróbować.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kaszą orkiszową i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kaszą orkiszową i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kaszą orkiszową i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kaszą orkiszową i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kaszą orkiszową i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kaszą orkiszową i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kaszą orkiszową i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kaszą orkiszową i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej