
Składniki
2 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
8 łyżek
sos:
4 łyżki
8 łyżeczek
4 łyżeczki
4 łyżki
4 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ugotowaną pierś z kurczaka pokrój w kostkę.

Krok 2
Z pomidora i ogórka usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Krok 3
Obrane jabłko pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników.

Krok 4
Przygotuj sos: ocet wlej do garnuszka, dodaj cukier, zagotuj i ostudź. Wszystkie składniki sosu połącz ze sobą i dodaj koperek. Gotowym sosem polej sałatkę i wymieszaj.


Dobra rada:
Posiłek jest bogatym źródłem: potasu, fosforu, witaminy C, witaminy E, witaminy B6, niacyny, folianów.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kurczakiem na słodko
Drób najczęściej serwujemy w wytrawnym wydaniu. Czas urozmaicić dietę i przygotować go nieco inaczej. Sałatka z kurczakiem na słodko to znakomity pomysł na kolację.
Dla kogo?
Połączenie delikatnych kawałków kurzej piersi ze świeżością warzyw i owoców bez wątpienia przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom, nie tylko tym z podwyższonym cholesterolem.
Na zdrowie!
Pierś z kurczaka gra w tym daniu pierwsze skrzypce. Jej mięso jest nie tylko smaczne i soczyste, ale zawiera również wiele pełnowartościowego, lekkostrawnego białka, polecanego w jadłospisie osobom dbającym o sylwetkę. Dzięki dodatkowi majonezu i oleju danie zyska na smaku oraz dostarczy do organizmu m.in witaminę, E (9,4 mg, czyli 78% RWS), która odpowiada za ochronę komórek naszego ciała przed stresem oksydacyjnym.
Czy wiesz, że?
Ocet winny może mieć barwę zarówno jasną, jak i ciemną. Wszystko zależy od tego, z jakiego rodzaju winogron (białych bądź czerwonych) został wyprodukowany.






























