Sałatka z sosem curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z sosem curry

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

5 łyżek

4 sztuki

0.25 łyżeczki

125 mililitrów

2 sztuki

0.25 łyżeczki

1 sztuka

2 pęczki

0.25 łyżeczki

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

2 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rozgrzanej łyżce oleju rozmieszać i podsmażyć gałkę muszkatołową, szafran, curry i pieprz. Wystudzić.

Krok 2

Żółtko utrzeć z musztardą, sokiem z cytryny, skruszoną Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr i pozostałym olejem. Wymieszać ze śmietaną i podsmażonymi przyprawami.

Krok 3

Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cukinię pokroić w cieniutkie paseczki 2-3cm.

Krok 4

Dymkę i papryki pokroić w kostki. Pomidory pokroić w drobną kostkę.

Krok 5

Połączyć ze sobą składniki. Sałatę umyć i porozkładać na talerze. Sałatkę układać na liściach sałaty. Posypać pietruszką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej