Sałatka z sosem curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z sosem curry

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

5 łyżek

4 sztuki

0.25 łyżeczki

125 mililitrów

2 sztuki

0.25 łyżeczki

1 sztuka

2 pęczki

0.25 łyżeczki

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

2 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rozgrzanej łyżce oleju rozmieszać i podsmażyć gałkę muszkatołową, szafran, curry i pieprz. Wystudzić.

Krok 2

Żółtko utrzeć z musztardą, sokiem z cytryny, skruszoną Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr i pozostałym olejem. Wymieszać ze śmietaną i podsmażonymi przyprawami.

Krok 3

Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cukinię pokroić w cieniutkie paseczki 2-3cm.

Krok 4

Dymkę i papryki pokroić w kostki. Pomidory pokroić w drobną kostkę.

Krok 5

Połączyć ze sobą składniki. Sałatę umyć i porozkładać na talerze. Sałatkę układać na liściach sałaty. Posypać pietruszką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bułki drożdżowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej