Sałatka z sosem curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z sosem curry

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

5 łyżek

4 sztuki

0.25 łyżeczki

125 mililitrów

2 sztuki

0.25 łyżeczki

1 sztuka

2 pęczki

0.25 łyżeczki

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

2 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rozgrzanej łyżce oleju rozmieszać i podsmażyć gałkę muszkatołową, szafran, curry i pieprz. Wystudzić.

Krok 2

Żółtko utrzeć z musztardą, sokiem z cytryny, skruszoną Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr i pozostałym olejem. Wymieszać ze śmietaną i podsmażonymi przyprawami.

Krok 3

Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cukinię pokroić w cieniutkie paseczki 2-3cm.

Krok 4

Dymkę i papryki pokroić w kostki. Pomidory pokroić w drobną kostkę.

Krok 5

Połączyć ze sobą składniki. Sałatę umyć i porozkładać na talerze. Sałatkę układać na liściach sałaty. Posypać pietruszką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z sosem curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej