Serniczek na zimno

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

4 opakowania

0.5 sztuki

0.5 szklanki

4 łyżeczki

3 sztuki

1 szklanka

1 opakowanie

1 opakowanie

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw radzę zagotować mleko i jak lekko wystygnie, rozpuścić w nim żelatynę i odstawić, aż do wystygnięcia.

Krok 2

Trzy żółtka miksować z całym cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aż do białości.

Krok 3

Następnie dodajemy powoli roztopioną Kasię i wlewamy ostudzone mleko (z żelatyną), na sam koniec dodajemy serki waniliowe oraz ubitą na sztywno z 3 białek pianę (aby lepiej się ubijała, można dodać szczyptę soli i jedną łyżkę cukru).

Krok 4

Na dnie posmarowanej Kasią tortownicy układamy biszkopty i następnie wlewamy ubitą masę serową.

Krok 5

Czekamy, aż masa lekko zastygnie, po czym układamy na niej dowolne owoce ( ja wykorzystałam pyszne leśne maliny, borówki, winogrona oraz nektarynkę), całość natomiast zalewamy galaretką sporządzoną wg przepisu na opakowaniu. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serniczek na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serniczek na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serniczek na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serniczek na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serniczek na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serniczek na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serniczek na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placek z morelami
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serniczek na zimnoSerniczek na zimno

Sernik na zimno to doskonała propozycja na upalne dni. Ten delikatny w smaku, przygotowywany na bazie serka homogenizowanego i biszkoptów deser najczęściej serwowany jest z dodatkiem owocowych galaretek i truskawek. Oprócz nich, doskonale sprawdzą się również inne owoce, np. brzoskwinie, jeżyny, jagody, a nawet kwi czy ananas. Przepis możesz w bardzo prosty sposób modyfikować, np. zastępując serek homogenizowany jogurtem naturalnym, a biszkopty – herbatnikami. Podstawą sernika jest oczywiście masa serowa, której smak wzbogacisz, dodając odrobinę wanilii lub bakalie. By przygotować masę, wystarczy ser oraz kostkę do pieczenia utrzeć mikserem. Przygotowaną gładką masę serową połóż na spód ciasta, a następnie przykryj ją tężejącą galaretką. Pamiętaj, by gotowy sernik wstawić na jakiś czas do lodówki (powinien się schładzać aż do momentu całkowitego stężenia). Kawałki pokrojonego ciasta możesz oblać polewą czekoladową, krówkową lub syropem klonowym. Podawaj z malinami i listkami mięty. Smacznego!