Sernik Tiramisu

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

230

944 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3286 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6630 osób zapisało

Udostępnij
Sernik Tiramisu

Składniki

ciasto:

200 gramów

80 gramów

masa serowa:

500 gramów

250 gramów

1 szklanka

2 łyżki

1.5 łyżeczki

4 sztuki

1 łyżeczka

3 łyżki

0.75 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: W kąpieli wodnej rozpuścić kostkę do pieczenia Kasia z czekoladą deserową i wymieszać z bułką tartą do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

Sernik Tiramisu - Krok 1

Krok 2

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać przygotowaną kruszonkę, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Sernik Tiramisu - Krok 2

Krok 3

Masa serowa: Granulki kawy rozpuścić w likierze kawowym, odstawić.

Sernik Tiramisu - Krok 3

Krok 4

W misie miksera ucierać Kasię z cukrem do jednolitej masy, następnie dodać całe jaja ale w pojedynczych odstępach. Do masy dodajemy kolejne składniki: skrobię, ekstrakt wanilii, likier i razem wszystko mieszamy.

Sernik Tiramisu - Krok 4

Krok 5

Na koniec dodajemy twaróg z serem mascarpone i znów dobrze mieszamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę, ale nie na zupełnie sztywno i łączymy ją z masą serową. Przygotowaną masę przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 C. Wystudzone ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny lub najlepiej na całą noc.

Sernik Tiramisu - Krok 5
23

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Beata Kapuśniak

    Agnieszka Beata Kapuśniak

    mam pytanie o ile zwiększyć składniki jak mam tylko blachę 26cm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bushido San

    Bushido San

    Znowu na wieczór sernik zamieszczacie? Litości, ludzie! Pychota...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Koziołek

    Mariola Koziołek

    na relaks

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Gajewska

    Agnieszka Gajewska

    Zrobi sie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Szmajda

    Izabela Szmajda

    Agnieszka Gajewska takiego jeszcze nie jadłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Fiałkowska

    Iwona Fiałkowska

    Mniam mniam...... :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Klimas

    Janina Klimas

    Kocham serniczek !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Komarowska

    Patrycja Komarowska

    Sernik cudowny: delikatny i bardzo kremowy. A spód zaskakujący ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Matek

    Mateusz Matek

    Czekam... :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Avi Marta

    Avi Marta

    Deserek.. Tradycyjny sernik to jest COS!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Pokrywiecka

    Halina Pokrywiecka

    uwielbiam serniki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Burlińska-Wiklak

    Agnieszka Burlińska-Wiklak

    Seeeeerniiiik mniam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Burlińska-Wiklak

    Agnieszka Burlińska-Wiklak

    Seeeernnnnnik mniam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto

    Małgorzata te informacje są podane na liście składników.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Żyśko

    Danuta Żyśko

    no nie!!! dziś na pewno przyjdę :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elizabeth Kelepouris

    Elizabeth Kelepouris

    Dosyc tych sernikow! cos innego?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Grabarczyk

    Zofia Grabarczyk

    Przecież proporcje są napisane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Trojanowska

    Beata Trojanowska

    A Ty?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Wojda

    Małgorzata Wojda

    co to za przepis,mam się domyślać ile kawy,ile likieru ile jajek,ile ekstraktu,jakaś kpina

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Maria Ganclerz-Zielińska

    Anna Maria Ganclerz-Zielińska

    Tiramisu to deser bez pieczenia.To jest najwyżej sernik z serkiem mascarpone.Ale to tak gwoli ścisłości.Jak zwał tak zwał.pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Trznadel

    Agnieszka Trznadel

    ja to samo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Klimaszewska

    Joanna Klimaszewska

    Uwiekbiam tiramisu :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Jęch

    Dominika Jęch

    Damian Drążewski :) może być wporzo!

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik TiramisuSernik Tiramisu

Czasami trudno zdecydować się na przygotowanie jednego deseru. Na szczęście można też połączyć dwa w jednym, tak jak w tym przepisie na sernik tiramisu. Łączy on lekko wytrawny, intensywny smak kawy i likieru ze śmietankowym twarogiem i kruchym spodem. To wyjątkowo eleganckie ciasto będzie świetnie nadawało się na przyjęcie lub świąteczny stół. Do przygotowania spodu użyj bułki tartej, kostki do pieczenia i roztopionej czekolady. Powstałą masą wylep dno tortownicy i wstaw do lodówki. Warstwa twarogowa składa się z kostki do pieczenia utartej z cukrem i jajkami, a także skrobi ziemniaczanej, dzięki której możliwe jest uzyskanie odpowiedniej konsystencji. Oprócz twarogu znajdzie się w niej także delikatny włoski serek mascarpone, który nada masie kremowej konsystencji. Z kolei wyrazisty smak i zapach wydobędą ekstrakt z wanilii oraz likier kawowy. Na koniec dodaj do sera ubitą na sztywno śmietanę kremówkę. Serową masę wyłóż na czekoladowy spód i piecz przez około godzinę. Sernik podawaj dobrze schłodzony. Zainspiruj się naszym przepisem na smaczny sernik tiramisu.