Sernik wiedeński

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

31 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto kruche:

100 gramów

50 gramów

1 sztuka

150 gramów

1 sztuka

1 szczypta

null gramów

masa serowa:

500 gramów

10 gramów

15 gramów

3 sztuki

3 sztuki

120 gramów

40 gramów

40 mililitrów

20 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sposób wykonania: Rodzynki namoczyć w Brandy.

Krok 2

Łączymy Kasię z cukrem i żółtkiem, dodajemy sól i aromat waniliowy, mąkę, całość wyrabiamy na jednolitą masę.

Krok 3

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wykładamy spód formy (mała tortownica).

Krok 4

Wstawiamy do nagrzanego pieca do temperatury 180 stopni C i pieczemy ok. 10-15 minut na jasnozłoty kolor.

Krok 5

Ser mieszamy z połową ilości cukru, dodajemy żółtka, aromat waniliowy i mąkę ziemniaczaną.

Krok 6

Pozostałą część cukru ubijamy z białkami i delikatnie łączymy z uprzednio przygotowaną masą serową.

Krok 7

Wykładamy bok formy pergaminem, tak żeby wystawał kilka cm ponad górny brzeg, na dnie formy wykładamy rodzynki i skórkę pomarańczową, zalewamy gotową masę serową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni C na około 30 minut, ażeby wierzch sernika lekko się zarumienił.

Krok 8

Podczas pieczenia nie należy uchylać drzwiczek piekarnika, by zapobiec opadnięciu sernika.

Krok 9

Jeśli część sernika będzie nieco bardziej przyrumieniona niż pozostała, należy szybko otworzyć piekarnik i przykryć ciasto podczas pieczenia pergaminem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sernik bezglutenowy
czas przygotowania
80 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej