Sernik z polewą czekoladową

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

96

234 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

653 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2065 osób zapisało

Udostępnij
Sernik z polewą czekoladową

Składniki

chrupiący spód:

200 gramów

150 gramów

100 gramów

masa serowa:

6 sztuk

150 gramów

1 sztuka

190 gramów

750 gramów

2 łyżki

ganache czekoladowy:

200 mililitrów

450 gramów

50 gramów

50 mililitrów

konfitura owocowa:

400 gramów

1 sztuka

400 gramów

300 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

200 gramów

70 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie sernika z polewą czekoladową zacznij od owocowej konfitury. Pomarańczę przelej wrzątkiem, otrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok. Pozostałe owoce obierz, pokrój w kostkę, przełóż do garnka, zalej octem i sokiem z pomarańczy. Dodaj przyprawy, cukier, dżem fix i rodzynki. Wszystko razem gotuj na wolnym ogniu do odparowania soków, w naczyniu szczelnie przykrytym papierem do pieczenia z dziurką na środku. Owoce na koniec odstaw do ostygnięcia, dopraw do smaku otartą skórką z pomarańczy.

Sernik z polewą czekoladową - Krok 1

Krok 2

W misce w mikrofali rozpuść gorzką czekoladę, połącz ją z nutellą i płatkami kukurydzianymi. Powstałą masę ułóż na płasko na dnie formy tortowej, wstaw do lodówki.

Sernik z polewą czekoladową - Krok 2

Krok 3

Laskę wanilii przetnij na pół, krawędzią noża wyskrob z niej pestki. Żółtka, ser, cukier, miazgę z wanilii i kostkę do pieczenia Kasia utrzyj na gładką masę. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach wrzątku i poczekaj, aż nieco przestygnie, dodawaj ją powoli do serowej masy, cały czas ucierając. Uważaj, aby w masie nie powstały grudy z żelatyny.

Sernik z polewą czekoladową - Krok 3

Krok 4

Połowę masy nałóż do formy z płatkami kukurydzy, na wierzchu ułóż warstwę owocowej konfitury, formę wypełnij pozostałą masą serową. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej na 6 godzin.

Sernik z polewą czekoladową - Krok 4

Krok 5

Zagotuj śmietanę z glukozą, dodaj czekoladę i mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia. Dodaj Kasię, a gdy masa przestygnie, dodaj likier pomarańczowy. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

Sernik z polewą czekoladową - Krok 5

Krok 6

Sernik wyjmij z formy, ustaw na kratce i zalej ganachem.

Sernik z polewą czekoladową - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z polewą czekoladową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z polewą czekoladową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z polewą czekoladową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z polewą czekoladową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z polewą czekoladową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z polewą czekoladową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z polewą czekoladową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z polewą czekoladowąSernik z polewą czekoladową

Sernik z polewą czekoladową, a raczej pojedyncze serniczki – to ciastka, które apetycznie prezentują się na stole dzięki błyszczącemu czekoladowemu ganachowi. Nie wymagają pieczenia, a ich przygotowanie jest łatwe. Spód zrób z płatków kukurydzianych, kremu czekoladowo-orzechowego i gorzkiej czekolady. Kiedy wyłożysz nim dno foremek, przykryj go domowej roboty owocową konfiturą z pomarańczy, jabłek i gruszek. Doprawiona przyprawami korzennymi będzie świetnie komponować się z pozostałymi składnikami, przede wszystkim z tym najważniejszym, czyli puszystą masą serową. Dodaj do niej laskę wanilii, żeby serniki zyskały przyjemny aromat i posmak, a następnie nałóż do foremek i odstaw do stężenia. Przed podaniem polej je ganachem, czyli francuską polewą z czekolady i śmietanki, doprawionym likierem pomarańczowym. Warto również dodatkowo udekorować każdą porcję połówką orzecha włoskiego albo skórką pomarańczową. Sernik z polewą czekoladową to idealny deser na uroczystą okazję – przekonaj się o tym przy najbliższej okazji.