Sernik z rosą

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

221

1387 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2728 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4473 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 sztuki

125 gramów

125 gramów

1 łyżeczka

180 gramów

1 opakowanie

krem:

1 kilogram

3 sztuki

400 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

125 mililitrów

400 mililitrów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem oraz cukrem waniliowym.

Krok 2

Dodaj żółtka, posiekaną Kasię i szybko zagnieć ciasto.

Krok 3

Odstaw na 30 minut do lodówki.

Krok 4

Ciasto rozwałkuj, a następnie wyłóż nim spód wysmarowanej i posypanej bułką blaszki o wymiarach 25x30 cm.

Krok 5

Jajka ubij mikserem z 250 g cukru i cukrem waniliowym, dodaj twaróg, budyń, mąkę ziemniaczaną, mleko, olej i sok cytrynowy.

Krok 6

Wszystko wymieszaj mikserem i wyłóż na ciasto.

Krok 7

Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.

Krok 8

Po 45 min. na podpieczony sernik wyłóż pianę ubitą z 3 białek i reszty cukru.

Krok 9

Piecz jeszcze 15 minut.

11

Opinie o przepisie

  • Dominika Chamera

    Dominika Chamera, 12.04.2019

    dodałam na spód ciasta dżem jeżynowy- wyszło przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Dworecka-Robak

    Karolina Dworecka-Robak, 23.12.2018

    Pyszne ciasto i proste do zrobienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Ciesielska

    Agnieszka Ciesielska, 31.03.2018

    Zdecydowanie w przepisie jest podana za duża ilość mleka. Po wyrobieniu według mnie w ogóle nie jest potrzebne, bo ser ma idealną konsystencję ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Adamska

    Irena Adamska, 13.12.2017

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Madziula Madziula

    Madziula Madziula, 25.11.2017

    Ogólnie bardzo dobry ale stwierdzam,że za dużo jest mleka bo ser nadal mokry jakby niedopieczony pomimo tego,że sernik był pieczony 80 minut.Do białek dodałam 6 łyżek wiórków kokosowych super smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Ciesielska

    Agnieszka Ciesielska , 15.04.2017

    O wiele za dużo mleka. Według mnie powinno się dodawać maksymalnie 40 ml

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Kozak

    Iwona Kozak, 25.12.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zbigniew nowak

    zbigniew nowak, 28.10.2016

    Wyśmienity. Dzieci i żona zadowoleni ze smaku. Polecam innym.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Gąska

    Arkadiusz Gąska, 27.01.2016

    Nie polecam Ilości składników to jakaś pomyłka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto, 12.01.2016

    Pani Elżbieto, rzeczywiście w przepisie były podane nieprawidłowe wartości. Powinno byc ½ Kasi (125g) i 180g mąki. Dziękujemy za wychwycenie nieścisłości i bardzo za nią przepraszamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Magoń

    Elżbieta Magoń, 02.01.2016

    Nie polecam tego sernika , w przepisie jest błąd - na 80 gram mąki jest 1 kostka Kasi do pieczenia , nie można z takiej proporcji ugnieść ciasta - klei sie i nie można gorozwałkowac. Do sera jest za dużo mleka .

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik z rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik z rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik z rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik z rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik z rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik z rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik z rosą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sernik Królewski
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik z rosąSernik z rosą

Sernik z rosą jest nie lada gratką dla miłośników serników. To bardzo delikatne ciasto na kruchym spodzie. Masa serowa nie jest bardzo słodka, dzięki czemu mamy ochotę jeść kawałek po kawałku. Najefektowniejsza i według niektórych najsmaczniejsza jest pianka, będąca zwieńczeniem sernika. To na niej w ciągu około godziny od wyciągnięcia z piekarnika powinny zacząć pojawiać się drobne kropelki. Stąd też pochodzi nazwa sernika – wygląda jakby pokrył się poranną rosą. Trzeba tylko uważać na jedno – pilnować dokładnie czasu, by pianka z białek nie przypiekła się za bardzo, ponieważ wtedy kropelki oleju po prostu się nie przebiją przez zbyt spieczoną warstwę. Tradycjonaliści do swoich serników mielą dwa razy ser w maszynce, ale osoby, które chcą zaoszczędzić trochę czasu, bez wahania mogą sięgnąć po gotowy twaróg sernikowy, który także smakuje wyśmienicie. Wystarczy wymieszać go z mąką ziemniaczaną, budyniem, cukrem, mlekiem i sokiem cytrynowym. Kluczowy jest olej – nie obawiaj się tego, że masa zrobi się rzadka i tłusta, podczas pieczenia krem stanie się bardziej zwarty. Poza tym to właśnie złote krople oleju decydują o uroku sernika.