sernik-zebra

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

12 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

10 dekagramów

15 dekagramów

5 dekagramów

2 sztuki

masa serowa:

25 dekagramów

75 dekagramów

10 dekagramów

6 sztuk

5 dekagramów

10 dekagramów

150 mililitrów

5 dekagramów

400 gramów

10 dekagramów

10 dekagramów

dekoracja:

5 dekagramów

dodatki:

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kartki z gazety złożyć wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół i włożyć do miski z zimną wodą i obciążyć czymś żeby były zanurzone.

Krok 2

Przygotowanie spodu: Wszystkie składniki posiekać ze sobą, zagnieść i włożyć do zamrażarki na pół godziny. Następnie rozwałkować i przełożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą tortownicy i ponakłuwać. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 st. i piec przez 15 min., następnie ostudzić.

Krok 3

Przygotowanie masy: Żółtka ubić, dodać do nich ser, letnie mleko, masę krówkową, roztopioną Kasię i obie mąki. Dokładnie wymieszać. Masę podzielić na pół i do jednej części dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę, a do drugiej - białą.

Krok 4

Ubić na sztywno białka z cukrem, dodać po połowie do obu mas i delikatnie wymieszać. Masę serową wylewać na środek podpieczonego spodu na przemian po 2 łyżki ciemnej i 2 łyżki jasnej.

Krok 5

Boki tortownicy obłożyć mokrymi opaskami z dwóch kartek gazety i wstawić do nagrzanego do 250 stopni piekarnika na 10 minut.

Krok 6

Po tym czasie wyjąć blaszkę, ostudzić piekarnik do 160 stopni, zdjąć gazetę i owinąć pozostałymi dwoma kartkami mokrej gazety. Wstawić blaszkę i piec ciasto w 160 stopniach przez 1 godz i 15 min.

Krok 7

Po upieczeniu ostudzić i ozdobić polewą z masy krówkowej (z puszki użytej do ciasta odłożyć 3 łyżki masy) i roztopioną czekoladą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • sernik-zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • sernik-zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • sernik-zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • sernik-zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • sernik-zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • sernik-zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • sernik-zebra - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej