Serowiec

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

43

542 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

537 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1446 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

50 gramów

80 gramów

30 gramów

1 łyżka

masa:

400 gramów

50 gramów

100 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

600 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 190 stopni Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki pokruszyć w misce, połączyć z Kasią, gnieść palcami. Dodać posiekane drobno orzechy. Wyłożyć masę na tortownicę, wyrównać i wstawić do piekarnika na około 10 minut. Kasię utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę.

Serowiec - Krok 1

Krok 2

Do masy dodać połowę kajmaku (resztę wykorzystamy do polewy) i utrzeć na gładką masę.

Serowiec - Krok 2

Krok 3

Następnie dodawać jajka i kolejno ser i mąkę. Dobrze zmiksować.

Serowiec - Krok 3

Krok 4

Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 170 stopni. Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec 45 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową. Sprawdzać patyczkiem do szaszłyków, gdy nie będzie lepiący, sernik jest gotowy. Wyłączyć piekarnik, nie wyjmować sernika dopóki nie wystygnie (żeby nie opadł) Kiedy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę.

Serowiec - Krok 4

Krok 5

170 g masy kajmakowej włożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika. Można posypać prażonymi płatkami migdałów.

Serowiec - Krok 5
13

Opinie o przepisie

  • Bogdan Figas

    Bogdan Figas , 08.04.2017

    Nie pokazujcie zdjęcia tego sernika .Jak widać na zdjęciu sernik jest zapadnięty,wysuszony i zbyt grubym spodem kruchym.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Matyasik

    Monika Matyasik , 14.02.2017

    A jakiej firmy ser polecacie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • artan Demaj

    artan Demaj , 03.06.2016

    przepyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Szczepańska

    Karolina Szczepańska , 20.04.2016

    Chyba skusze sie na male co nie co...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Ania

    Ania Ania , 11.04.2016

    Spoko zjem w łóżku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Ninette

    Anna Ninette , 11.04.2016

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Kalinowski

    Marek Kalinowski , 24.03.2016

    Dlaczego ten sernik wygląda tak jak by ktoś na nim siedział.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Zamojska Kruczynska

    Ela Zamojska Kruczynska , 23.03.2016

    Ja zamiast Kasi do ciastek na spod dodaje słoik masła orzechowego. Rewelacja w smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kopiec

    Małgorzata Kopiec , 14.11.2015

    Spod to pokruszone herbatniki, orzechy i margaryna. To zagniatasz i zapiekasz. Reszte kostki margarny ucierasz z cukrem i cukrem waniliowym. Potem pkt 2

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zuzi zuzi

    zuzi zuzi , 14.11.2015

    nie bardzo rozumiem pkt 1 margarynę zapiec z herbatnikami czy utrzeć z cukrem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kopiec

    Małgorzata Kopiec , 13.11.2015

    Pyszny... A do tego super wygląda: )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona  Telega

    Iwona Telega , 08.11.2015

    bardzo smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Milner

    Marta Milner , 05.11.2015

    było pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
5 osób ogląda przepis:
Sernik krakowski
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SerowiecSerowiec

Serowiec to dawna nazwa sernika, która zachowała się jeszcze w niektórych regionach Polski. Nasza propozycja na ten wypiek to słodka karmelowa masa serowa na kruchym cieście, polana kajmakiem i posypana chrupiącymi płatkami migdałów – godne polecenia połączenie smaków i konsystencji, w dodatku bardzo łatwe w przygotowaniu. Spód przyrządzisz na bazie pokruszonych herbatników oraz orzechów, dzięki którym będzie  chrupki. Wystarczy piec go tylko przez chwilę, by stworzył jednolite ciasto. Na wierzch wylej przygotowaną masę, którą zrobisz, miksując kolejno i niezbyt długo wszystkie składniki razem z kajmakiem (część odłóż na polewę). Na koniec zapiecz – jeśli sernik zbyt mocno będzie się rumienił, przykryj go w trakcie pieczenia folią aluminiową. Kiedy będzie gotowy, pozostaw go do wystudzenia w piekarniku, by nie opadł, a w tym czasie przygotuj polewę kajmakową z części masy oraz mleka. Przed podaniem posyp serowiec płatkami migdałowymi, dobrze będą pasować także orzechy włoskie. Upiecz go i spróbuj, jak wspaniale smakuje!