Serowiec

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

42

521 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

536 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1446 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

masa:

400 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

600 gramów

1 łyżka

spód:

50 gramów

80 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 190 stopni Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki pokruszyć w misce, połączyć z Kasią, gnieść palcami. Dodać posiekane drobno orzechy. Wyłożyć masę na tortownicę, wyrównać i wstawić do piekarnika na około 10 minut. Kasię utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę.

Serowiec - Krok 1

Krok 2

Do masy dodać połowę kajmaku (resztę wykorzystamy do polewy) i utrzeć na gładką masę.

Serowiec - Krok 2

Krok 3

Następnie dodawać jajka i kolejno ser i mąkę. Dobrze zmiksować.

Serowiec - Krok 3

Krok 4

Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 170 stopni. Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec 45 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową. Sprawdzać patyczkiem do szaszłyków, gdy nie będzie lepiący, sernik jest gotowy. Wyłączyć piekarnik, nie wyjmować sernika dopóki nie wystygnie (żeby nie opadł) Kiedy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę.

Serowiec - Krok 4

Krok 5

170 g masy kajmakowej włożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika. Można posypać prażonymi płatkami migdałów.

Serowiec - Krok 5
13

Opinie o przepisie

  • Bogdan Figas

    Bogdan Figas

    Nie pokazujcie zdjęcia tego sernika .Jak widać na zdjęciu sernik jest zapadnięty,wysuszony i zbyt grubym spodem kruchym.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Matyasik

    Monika Matyasik

    A jakiej firmy ser polecacie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • artan Demaj

    artan Demaj

    przepyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Szczepańska

    Karolina Szczepańska

    Chyba skusze sie na male co nie co...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Ania

    Ania Ania

    Spoko zjem w łóżku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Ninette

    Anna Ninette

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Kalinowski

    Marek Kalinowski

    Dlaczego ten sernik wygląda tak jak by ktoś na nim siedział.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Zamojska Kruczynska

    Ela Zamojska Kruczynska

    Ja zamiast Kasi do ciastek na spod dodaje słoik masła orzechowego. Rewelacja w smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kopiec

    Małgorzata Kopiec

    Spod to pokruszone herbatniki, orzechy i margaryna. To zagniatasz i zapiekasz. Reszte kostki margarny ucierasz z cukrem i cukrem waniliowym. Potem pkt 2

    Odpowiedz Odpowiedz
  • zuzi zuzi

    zuzi zuzi

    nie bardzo rozumiem pkt 1 margarynę zapiec z herbatnikami czy utrzeć z cukrem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kopiec

    Małgorzata Kopiec

    Pyszny... A do tego super wygląda: )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona  Telega

    Iwona Telega

    bardzo smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Milner

    Marta Milner

    było pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - SerowiecSerowiec

Serowiec to dawna nazwa sernika, która zachowała się jeszcze w niektórych regionach Polski. Nasza propozycja na ten wypiek to słodka karmelowa masa serowa na kruchym cieście, polana kajmakiem i posypana chrupiącymi płatkami migdałów – godne polecenia połączenie smaków i konsystencji, w dodatku bardzo łatwe w przygotowaniu. Spód przyrządzisz na bazie pokruszonych herbatników oraz orzechów, dzięki którym będzie  chrupki. Wystarczy piec go tylko przez chwilę, by stworzył jednolite ciasto. Na wierzch wylej przygotowaną masę, którą zrobisz, miksując kolejno i niezbyt długo wszystkie składniki razem z kajmakiem (część odłóż na polewę). Na koniec zapiecz – jeśli sernik zbyt mocno będzie się rumienił, przykryj go w trakcie pieczenia folią aluminiową. Kiedy będzie gotowy, pozostaw go do wystudzenia w piekarniku, by nie opadł, a w tym czasie przygotuj polewę kajmakową z części masy oraz mleka. Przed podaniem posyp serowiec płatkami migdałowymi, dobrze będą pasować także orzechy włoskie. Upiecz go i spróbuj, jak wspaniale smakuje!