Shish kebab przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Shish kebab

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

heart
186 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

272 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 opakowania

1 pęczek

3 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W kielichu miksera rozdrobnij cebulę, chili i czosnek. Posiekaj natkę pietruszki. Wyciśnij sok z limonki lub cytryny.

Shish kebab - Krok 1

Krok 2

Pokrój w cienkie paseczki cebulę, paprykę i sałatę. Pomidory pokrój w cząstki.

Shish kebab - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj mięso mielone oraz zmiksowane składniki, dodaj natkę pietruszki, sól i jedno opakowanie przyprawy Za'atar Knorr. Mięsem obklej patyki do szaszłyków – kebaby powinny mieć ok. 1 cm grubości z każdej strony.

Shish kebab - Krok 3

Krok 4

Kebaby ułóż na dobrze rozgrzanym grillu na tackach aluminiowych. Grilluj po 2–3 minuty z każdej strony, najlepiej pod przykryciem. Obok kebabów ułóż płaty chlebka pita, aby się lekko się podgrzały (możesz je też podgrzać w mikrofalówce). Ciepły chlebek przetnij na pół i zrób w nim kieszonkę.

Shish kebab - Krok 4

Krok 5

Połącz kolejną torebkę przyprawy Za'atar Knorr, oliwę i wyciśnięty sok z limonki lub cytryny. Dodaj sałatę, pomidory, słodką paprykę i czerwoną cebulę. Składniki dokładnie wymieszaj. Nałóż porcję sałatki do ciepłego chlebka pita i podawaj z upieczonymi kebabami.

Shish kebab - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sałatki może dodawać bardzo różne składniki – idealnie sprawdzą się rzodkiewki i ogórki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Shish kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Shish kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Shish kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Shish kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Shish kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Shish kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Shish kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Shish kebabShish kebab

Pewnie nieraz zrezygnowałeś z przygotowania obiadu w domu na rzecz szybkiej przekąski kupionej na mieście. Dziś pod lupę weźmiemy przepis na Shish kebab i pokażemy Ci, że smak ulubionej przekąski można odtworzyć w domu, i to przy całkiem racjonalnym budżecie. Czy nie lepiej smakuje to, co przygotujemy dla siebie w zaciszu swojej kuchni? Zdecydowanie tak!

Dla kogo?

Fast food to Twoja słabość? Shish kebab to zdecydowanie lepsza opcja, ponieważ przygotowujesz ją w domu. Wiesz, co jesz!

Na jaką okazję?

W formie obiadu lub przekąski zaserwowanej podczas imprezy. Twórz ulubione receptury na podstawie dostępnych Ci składników.

Czy wiesz, że?

Shish kebab to grillowane mięso w kawałkach podawane na szpatułkach w formie szaszłyka.

Dla urozmaicenia:

Do sałatki możesz podać różne składniki – idealnie sprawdzą się rzodkiewki i ogórki.