Śledzie w śmietanie z koperkiem i czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie w śmietanie

Autor: Wokalista

ratingratingratingratingrating

2

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

660 gramów

1 łyżka

5 łyżek

2 łyżki

1 sztuka

1 litr

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i moczymy w mleku przez całą noc. Następnie przelewamy je wodą, zalewamy czystą i odstawiamy. Śmietanę oraz wszystkie inne składniki mieszamy w miseczce, dokładamy śledzie i delikatnie mieszamy by kawałki nie rozpadły się. Przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie w śmietanieŚledzie w śmietanie

Aby przyrządzić jak najlepsze śledzie w śmietanie, należy najpierw pokroić je na małe kawałki, a następnie moczyć w mleku. Dlaczego? Sposób ten stosowały już nasze babcie, które zostawiały rybę w maślance. Śledź nabiera wtedy bardzo delikatnego smaku, którego nie zastąpisz niczym innym. Żadna przyprawa czy marynata nie nada takiej kruchości i delikatności rybie, jak moczenie jej w mleku. Im lepszy efekt chcesz uzyskać, tym dłużej pozwól śledziom leżakować w zalewie. Można zostawić je nawet na całą noc, ale powinno wystarczyć też kilka godzin. Po wyjęciu kawałków z mleka, przelej je wodą, by wypłukać resztę soli. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że śledzie będą tylko leciutko słone. Teraz wystarczy wymieszać je z resztą składników i podawać. Z pewnością takie danie zasmakuje nawet tym, którzy niespecjalnie przepadają na marynowanymi śledziami. Przekąskę możesz serwować jako przystawkę przed daniem głównym lub kolację. Sprawdzą się także jako atrakcyjne danie na szwedzkim stole. Już dziś wypróbuj nasz przepis.