Składniki
660 gramów
1 łyżka
5 łyżek
2 łyżki
1 sztuka
1 litr
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i moczymy w mleku przez całą noc. Następnie przelewamy je wodą, zalewamy czystą i odstawiamy. Śmietanę oraz wszystkie inne składniki mieszamy w miseczce, dokładamy śledzie i delikatnie mieszamy by kawałki nie rozpadły się. Przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Śledzie w śmietanie
Aby przyrządzić jak najlepsze śledzie w śmietanie, należy najpierw pokroić je na małe kawałki, a następnie moczyć w mleku. Dlaczego? Sposób ten stosowały już nasze babcie, które zostawiały rybę w maślance. Śledź nabiera wtedy bardzo delikatnego smaku, którego nie zastąpisz niczym innym. Żadna przyprawa czy marynata nie nada takiej kruchości i delikatności rybie, jak moczenie jej w mleku. Im lepszy efekt chcesz uzyskać, tym dłużej pozwól śledziom leżakować w zalewie. Można zostawić je nawet na całą noc, ale powinno wystarczyć też kilka godzin. Po wyjęciu kawałków z mleka, przelej je wodą, by wypłukać resztę soli. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że śledzie będą tylko leciutko słone. Teraz wystarczy wymieszać je z resztą składników i podawać. Z pewnością takie danie zasmakuje nawet tym, którzy niespecjalnie przepadają na marynowanymi śledziami. Przekąskę możesz serwować jako przystawkę przed daniem głównym lub kolację. Sprawdzą się także jako atrakcyjne danie na szwedzkim stole. Już dziś wypróbuj nasz przepis.