
Składniki
660 gramów
1 łyżka
5 łyżek
2 łyżki
1 sztuka
1 litr
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i moczymy w mleku przez całą noc. Następnie przelewamy je wodą, zalewamy czystą i odstawiamy. Śmietanę oraz wszystkie inne składniki mieszamy w miseczce, dokładamy śledzie i delikatnie mieszamy by kawałki nie rozpadły się. Przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Śledzie w śmietanie
Aby przyrządzić jak najlepsze śledzie w śmietanie, należy najpierw pokroić je na małe kawałki, a następnie moczyć w mleku. Dlaczego? Sposób ten stosowały już nasze babcie, które zostawiały rybę w maślance. Śledź nabiera wtedy bardzo delikatnego smaku, którego nie zastąpisz niczym innym. Żadna przyprawa czy marynata nie nada takiej kruchości i delikatności rybie, jak moczenie jej w mleku. Im lepszy efekt chcesz uzyskać, tym dłużej pozwól śledziom leżakować w zalewie. Można zostawić je nawet na całą noc, ale powinno wystarczyć też kilka godzin. Po wyjęciu kawałków z mleka, przelej je wodą, by wypłukać resztę soli. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że śledzie będą tylko leciutko słone. Teraz wystarczy wymieszać je z resztą składników i podawać. Z pewnością takie danie zasmakuje nawet tym, którzy niespecjalnie przepadają na marynowanymi śledziami. Przekąskę możesz serwować jako przystawkę przed daniem głównym lub kolację. Sprawdzą się także jako atrakcyjne danie na szwedzkim stole. Już dziś wypróbuj nasz przepis.