Śledzie w śmietanie z koperkiem i czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledzie w śmietanie

Autor: Wokalista

ratingratingratingratingrating

2

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

660 gramów

1 łyżka

5 łyżek

2 łyżki

1 sztuka

1 litr

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i moczymy w mleku przez całą noc. Następnie przelewamy je wodą, zalewamy czystą i odstawiamy. Śmietanę oraz wszystkie inne składniki mieszamy w miseczce, dokładamy śledzie i delikatnie mieszamy by kawałki nie rozpadły się. Przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledzie w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledzie w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledzie w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledzie w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledzie w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledzie w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledzie w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledzie w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śledzie w śmietanieŚledzie w śmietanie

Aby przyrządzić jak najlepsze śledzie w śmietanie, należy najpierw pokroić je na małe kawałki, a następnie moczyć w mleku. Dlaczego? Sposób ten stosowały już nasze babcie, które zostawiały rybę w maślance. Śledź nabiera wtedy bardzo delikatnego smaku, którego nie zastąpisz niczym innym. Żadna przyprawa czy marynata nie nada takiej kruchości i delikatności rybie, jak moczenie jej w mleku. Im lepszy efekt chcesz uzyskać, tym dłużej pozwól śledziom leżakować w zalewie. Można zostawić je nawet na całą noc, ale powinno wystarczyć też kilka godzin. Po wyjęciu kawałków z mleka, przelej je wodą, by wypłukać resztę soli. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że śledzie będą tylko leciutko słone. Teraz wystarczy wymieszać je z resztą składników i podawać. Z pewnością takie danie zasmakuje nawet tym, którzy niespecjalnie przepadają na marynowanymi śledziami. Przekąskę możesz serwować jako przystawkę przed daniem głównym lub kolację. Sprawdzą się także jako atrakcyjne danie na szwedzkim stole. Już dziś wypróbuj nasz przepis.