Śliwkowiec doskonały

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

646

14 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

6 sztuk

1 łyżeczka

0.75 szklanki

6 łyżek

2 łyżki

masa:

1 opakowanie

2 szklanki

2 sztuki

nadzienie:

50 dekagramów

1 szklanka

polewa:

2 opakowania

0.5 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki namoczyć w wódce na co najmniej 12 h.

Krok 2

Po odsączeniu należy śliwki pokroić w małe kawałki, a wódkę zostawić do nasączenia placków.

Krok 3

Biszkopt upiec z podanych składników, po wystudzeniu przekroić go i nasączyć wódką.

Krok 4

Masa: Z mleka odlać pół szklanki i rozprowadzić w niej budyń z żółtkami.

Krok 5

Resztę mleka zagotować z cukrem, pod koniec gotowania wlać żółtka z budyniem. W ten sposób uzyskany budyń wystudzić.

Krok 6

Kasię utrzeć z przestudzonym budyniem.

Krok 7

Polewa: Czekoladę i Kasię rozpuścić nad parą, dodać śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać.

Krok 8

Biszkopt przekrojony i nasączony wódką przekładamy masą.

Krok 9

Na wierzch również idzie masa, a na masę wykładamy śliwki lekko je wciskając. Całość polewamy polewą.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również