
Składniki
500 gramów
1 sztuka
20 gramów
null
200 mililitrów
null
null
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety namocz wcześniej w wodzie. Odciśnij, pokrój w paski.
Krok 2
Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i ugotuj w mundurkach, osącz, obierz z łupek i potnij w talarki.
Krok 3
Grzyby, również namoczone wcześniej w wodzie, ugotuj, aż będą miękkie. Osącz i potnij w mniejsze kawałki.
Krok 4
Wywar pozostały po gotowaniu wymieszaj ze śmietaną i jajem, dopraw do smaku.
Krok 5
Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju i wymieszaj z plastrami ziemniaków, grzybami i śledziami, przełóż składniki do wysmarowanej tłuszczem formy i zalej przygotowanym sosem śmietanowym.
Krok 6
Zapiekaj przez 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej