Smaczna zapiekanka ze śledziem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smaczna zapiekanka ze śledziem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

20 gramów

null

200 mililitrów

null

null

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety namocz wcześniej w wodzie. Odciśnij, pokrój w paski.

Krok 2

Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i ugotuj w mundurkach, osącz, obierz z łupek i potnij w talarki.

Krok 3

Grzyby, również namoczone wcześniej w wodzie, ugotuj, aż będą miękkie. Osącz i potnij w mniejsze kawałki.

Krok 4

Wywar pozostały po gotowaniu wymieszaj ze śmietaną i jajem, dopraw do smaku.

Krok 5

Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju i wymieszaj z plastrami ziemniaków, grzybami i śledziami, przełóż składniki do wysmarowanej tłuszczem formy i zalej przygotowanym sosem śmietanowym.

Krok 6

Zapiekaj przez 45 minut w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smaczna zapiekanka ze śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smaczna zapiekanka ze śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smaczna zapiekanka ze śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smaczna zapiekanka ze śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smaczna zapiekanka ze śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smaczna zapiekanka ze śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smaczna zapiekanka ze śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smaczna zapiekanka ze śledziem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej