Smaczna zapiekanka ze śledziem

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

20 gramów

null

200 mililitrów

null

null

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety namocz wcześniej w wodzie. Odciśnij, pokrój w paski.

Krok 2

Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i ugotuj w mundurkach, osącz, obierz z łupek i potnij w talarki.

Krok 3

Grzyby, również namoczone wcześniej w wodzie, ugotuj, aż będą miękkie. Osącz i potnij w mniejsze kawałki.

Krok 4

Wywar pozostały po gotowaniu wymieszaj ze śmietaną i jajem, dopraw do smaku.

Krok 5

Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju i wymieszaj z plastrami ziemniaków, grzybami i śledziami, przełóż składniki do wysmarowanej tłuszczem formy i zalej przygotowanym sosem śmietanowym.

Krok 6

Zapiekaj przez 45 minut w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smaczna zapiekanka ze śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smaczna zapiekanka ze śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smaczna zapiekanka ze śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smaczna zapiekanka ze śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smaczna zapiekanka ze śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smaczna zapiekanka ze śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smaczna zapiekanka ze śledziem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej