
Składniki
500 gramów
1 sztuka
20 gramów
null
200 mililitrów
null
null
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety namocz wcześniej w wodzie. Odciśnij, pokrój w paski.
Krok 2
Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i ugotuj w mundurkach, osącz, obierz z łupek i potnij w talarki.
Krok 3
Grzyby, również namoczone wcześniej w wodzie, ugotuj, aż będą miękkie. Osącz i potnij w mniejsze kawałki.
Krok 4
Wywar pozostały po gotowaniu wymieszaj ze śmietaną i jajem, dopraw do smaku.
Krok 5
Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju i wymieszaj z plastrami ziemniaków, grzybami i śledziami, przełóż składniki do wysmarowanej tłuszczem formy i zalej przygotowanym sosem śmietanowym.
Krok 6
Zapiekaj przez 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej