Smażona wołowina z makaronem jajecznym
łatwe
346 osób zapisało
Składniki
400 gramów
200 gramów
1 opakowanie
100 gramów
80 gramów
1 sztuka
100 gramów
2 sztuki
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
10 gramów
50 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew, kapustę, cukinię pokrój w cienkie julienne.
Krok 2
Mięso pokrój w jak najcieńsze paseczki, czosnek i ostrą paprykę posiekaj razem.
Krok 3
Grzyby zalej gotująca się wodą, odstaw na 15 minut, aby stały się na powrót jędrne – grzyby pokrój w ćwiartki. Jeśli używasz boczniaków, pokrój świeże grzyby bez namaczania. Ugotuj makaron.
Krok 4
Na gorącej patelni opiecz pokruszone orzechy, po opieczeniu przełóż je na bok. Na oleju podsmaż czosnek i ostrą paprykę, dodaj imbir i mięso, wszystko razem smaż chwilę, dodaj pozostałe warzywa, zalej sosem sojowym, wszystko razem smaż chwilę, po czym zalej fixem rozmieszanym w proporcjach podanych na opakowaniu. Wszystko razem gotuj trzy minuty, na koniec dodaj makaron i orzechy.
Krok 5
Danie podawaj posypane natką kolendry, kiełkami i skropione olejem sezamowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażona wołowina z makaronem jajecznym
Smażona wołowina z makaronem jajecznym i warzywami nie wymaga ani długich godzin spędzonych na gotowaniu, ani też szczególnej znajomości orientalnej kuchni. To kolorowe, oryginalne i bardzo smaczne danie pozytywnie zaskoczy twoich domowników i gości. Będzie też doskonałym pomysłem na romantyczną kolację. Potrzebne do jego przyrządzenia produkty bez problemu kupisz w swojej okolicy. Wystarczy jedna cukinia marchewka, odrobinę białej kapusty, grzyby shitaki lub boczniaki i oczywiście wołowina. O orientalne przyprawy zatroszczy się Knorr Fix do potraw chińskich. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić oryginalność tego dania, do wołowiny z warzywami podaj makaron chiński, skręcony w charakterystyczne spirale – przygotujesz go błyskawicznie, bez gotowania. Chrupkości tej potrawie nadadzą orzeszki. Całość skrop olejem sezamowym. Podawaj posypane cierkaną kolendrą i kiełkami.