
Składniki
4 sztuki
4 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 szklanka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Owoce dokładnie umyj i obierz. Wszystko pokrój na mniejsze części, kawałki buraczków sparz.

Krok 2
Składniki wrzucaj porcjami do blendera.

Krok 3
Wlej trochę wody i miksuj na gładką konsystencję. W razie potrzeby rozcieńcz napój wodą, dopraw sokiem z cytryny.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smoothie z buraków i jabłek
mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Smoothie to fit napój ze zblendowanych owoców, warzyw oraz niewielkiej ilości wody lub soku owocowego. Stanowi doskonałą alternatywę dla klasycznych, wyciskanych soków. W dietetycznym smoothie pozostaje bowiem cały miąższ, błonnik i składniki odżywcze. Możesz dobierać do niego swoje ulubione lekkie składniki. W poniższym przepisie proponujemy użycie buraków, które nadadzą całości wyrazistego koloru. Ich delikatna słodycz świetnie skomponuje się ze smakiem jabłek, malin, marchewki oraz bananów. Pomarańcze natomiast dodadzą napojowi lekko kwaśnego i orzeźwiającego posmaku. Na początek twarde marchewki i buraki sparz albo krótko podgotuj na parze. Następnie wrzuć do blendera, a pozostałe składniki dodawaj porcjami. Jeśli posiadasz bardzo mocny blender, możesz pominąć krok związany z podgotowywaniem produktów. Rozcieńcz smoothie wodą. Dodaj kilka kostek lodu, jeśli chcesz, by napój był bardzo zimny. Na koniec dopraw sokiem z cytryny lub limonki. Podawaj smoothie z buraków i jabłek w wysokich szklankach – tak napój będzie prezentował się najlepiej.