Smoothie z buraków i jabłek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Smoothie z buraków i jabłek

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

25

heart
531 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

917 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Owoce dokładnie umyj i obierz. Wszystko pokrój na mniejsze części, kawałki buraczków sparz.

Smoothie z buraków i jabłek - Krok 1

Krok 2

Składniki wrzucaj porcjami do blendera.

Smoothie z buraków i jabłek - Krok 2

Krok 3

Wlej trochę wody i miksuj na gładką konsystencję. W razie potrzeby rozcieńcz napój wodą, dopraw sokiem z cytryny.

Smoothie z buraków i jabłek - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Dariusz Dominikowski

    Dariusz Dominikowski , 24.11.2019

    Wyszło smaczne ale zamiast malin dodałem soku z malin taki akurat się trafił pod rękę. Mnóstwo witamin dla zdrowia. Blender trochę nie dawał rady bo nie za duży ale efekt bardzo pozytywny.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smoothie z buraków i jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smoothie z buraków i jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smoothie z buraków i jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smoothie z buraków i jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smoothie z buraków i jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smoothie z buraków i jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smoothie z buraków i jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smoothie z buraków i jabłek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smoothie z buraków i jabłekSmoothie z buraków i jabłek

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Smoothie to fit napój ze zblendowanych owoców, warzyw oraz niewielkiej ilości wody lub soku owocowego. Stanowi doskonałą alternatywę dla klasycznych, wyciskanych soków. W dietetycznym smoothie pozostaje bowiem cały miąższ, błonnik i składniki odżywcze. Możesz dobierać do niego swoje ulubione lekkie składniki. W poniższym przepisie proponujemy użycie buraków, które nadadzą całości wyrazistego koloru. Ich delikatna słodycz świetnie skomponuje się ze smakiem jabłek, malin, marchewki oraz bananów. Pomarańcze natomiast dodadzą napojowi lekko kwaśnego i orzeźwiającego posmaku. Na początek twarde marchewki i buraki sparz albo krótko podgotuj na parze. Następnie wrzuć do blendera, a pozostałe składniki dodawaj porcjami. Jeśli posiadasz bardzo mocny blender, możesz pominąć krok związany z podgotowywaniem produktów. Rozcieńcz smoothie wodą. Dodaj kilka kostek lodu, jeśli chcesz, by napój był bardzo zimny. Na koniec dopraw sokiem z cytryny lub limonki. Podawaj smoothie z buraków i jabłek w wysokich szklankach – tak napój będzie prezentował się najlepiej.