Sos portugalski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos portugalski

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

0.5 szklanki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulkę i czosnek obierz i posiekaj drobniutko.

Krok 2

Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj obrane ze skórki, rozkrojone w ósemki pomidory i posiekane drobno zioła.

Krok 3

Podlej bulionem Knorr i winem. Duś przez kilka minut na małym ogniu.

Krok 4

Przetrzyj składniki przez sito i gotuj na małym ogniu do momentu, kiedy sos zgęstniej. Dopraw do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos portugalski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos portugalski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos portugalski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos portugalski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos portugalski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos portugalski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos portugalski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos portugalski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej