Sos portugalski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos portugalski

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

0.5 szklanki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulkę i czosnek obierz i posiekaj drobniutko.

Krok 2

Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj obrane ze skórki, rozkrojone w ósemki pomidory i posiekane drobno zioła.

Krok 3

Podlej bulionem Knorr i winem. Duś przez kilka minut na małym ogniu.

Krok 4

Przetrzyj składniki przez sito i gotuj na małym ogniu do momentu, kiedy sos zgęstniej. Dopraw do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos portugalski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos portugalski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos portugalski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos portugalski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos portugalski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos portugalski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos portugalski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos portugalski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej