Makaron z sosem z żółtych pomidorów - spaghetti | Przepisy.pl pixel

Spaghetti Bolognese z żółtymi pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
204 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

400 gramów

3 łyżki

250 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Pomidory umyj i również pokrój w kostkę.

Krok 6

Ugotowany makaron odcedź i dodaj do sosu. Gotuj wszystko razem jeszcze 2-3 minuty. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, wlej 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. Danie podawaj udekorowane listkami bazylii.

Krok 5

W tym czasie ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu producenta.

Krok 4

Dodaj pomidory i duś całość, aż sos lekko zgęstnieje.

Krok 2

Na patelni podsmaż cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodaj mięso. Smaż powoli i często mieszaj.

Krok 3

Wsyp przyprawę Knorr i smaż jeszcze 2 minuty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do dania doskonale pasuje świeżo tarty ser parmezan.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti Bolognese z żółtymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti Bolognese z żółtymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti Bolognese z żółtymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti Bolognese z żółtymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti Bolognese z żółtymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti Bolognese z żółtymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti Bolognese z żółtymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti Bolognese z żółtymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti Bolognese z żółtymi pomidoramiSpaghetti Bolognese z żółtymi pomidorami

Spaghetti bolognese to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, a smakuje wspaniale. W tym przepisie urozmaicisz je żółtymi pomidorami. Będzie pysznie!

Dla kogo?

Dla miłośników spaghetti! Ta wersja posmakuje każdemu, więc koniecznie zaserwuj ją swojej rodzinie.

Na jaką okazję?

Spaghetti bolognese z żółtymi pomidorami to idealny przepis na każdą okazję. Przygotujesz je szybko, więc sprawdzi się na obiad, gdy po powrocie z pracy nie masz dużo czasu na gotowanie.

Czy wiesz, że?

Bolognese to włoski sos mięsny pochodzący z Bolonii. Był znany już w Średniowieczu. Tradycyjnie do jego przygotowania używa się drobno krojonych mięs, ale obecnie stosuje się przede wszystkim mielone.

Dla urozmaicenia: 

Danie możesz posypać startym parmezanem lub ulubionym żółtym serem. Będzie jeszcze smaczniejsze!