Stek z tuńczyka w warzywach po śródziemnomorsku, ryż 3 kolory

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 1753.1 kJ / 419 Kcal | 21 % |
Tłuszcz | 11.7 g | 17 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 2.5 g | 13 % |
Węglowodany | 58.8 g | 23 % |
w tym cukry | 35.2 g | 39 % |
Błonnik | 10 g | - |
Białko | 28.8 g | 58 % |
Sól | 1.1 g | 19 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 518 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 1 porcji. |
- Krok 1Przygotuj warzywa: paprykę, marchewkę, cebulę pokrój w drobną kostkę, oliwki w plasterki. Przełóż na patelnie, podlej odrobiną wody. Dodaj zblanszowaną fasolkę szparagową, podduś ok. 5 minut na małym ogniu i dodaj oparzonego pomidora, pokrojonego w kostkę. Duś razem jeszcze kilka minut. Dopraw octem balsamicznym oraz pieprzem, w razie potrzeby odrobiną cukru.
- Krok 2Stek z tuńczyka posmaruj oliwą z oliwek i grilluj na patelni grillowej lub grillu elektrycznym.
- Krok 3Ryż ugotuj z godnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu dodaj łyżeczkę Flory ProActiv.
- Krok 4Warzywa przełóż na talerz, posyp kolendrą a następnie połóż na grillowany stek z tuńczyka oraz kolorowy ryż.
Przygotowanie
