Strucla makowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

32

235 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

407 osób wydrukowało

Pobierz pdf

332 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

20 gramów

150 gramów

130 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

400 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj rozczyn, mieszając w naczyniu pokruszone drożdże, pół szklanki letniego mleka i po łyżce mąki i cukru. Odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.

Krok 2

Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodaj resztę mąki, sól i cukier, wymieszaj.

Krok 3

Kasię rozpuść, przestudź i wlej do miski z mąką. Dodaj jedno jajko.

Krok 4

Wszystko wymieszaj, a następnie wyrabiaj ok. 5 min. mieszadłami miksera.

Krok 5

Gdy masa stanie się gładka, odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyłóż ciasto na obsypany mąką stół i jeszcze raz krótko zagnieć.

Krok 6

Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt, posmaruj masą makową i zwiń.

Krok 7

Struclę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

Krok 8

Piecz w 180 st. C około 35 minut.

Krok 9

Cukier puder wymieszaj z 2 łyżkami wody i utrzyj na gładki lukier.

Krok 10

Ostudzone ciasto polukruj i posyp skórką pomarańczową.

1

Opinie o przepisie

  • Klaudia Pradler

    Klaudia Pradler

    mąż piekarz prubował przepis stwierdził ze wychodzi woda nie ciasto, słaba steuktura nawet po dodaniu mąki i ciasto za tłuste powodzenia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Strucla makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Strucla makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Strucla makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Strucla makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Strucla makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Strucla makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Strucla makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Strucla makowaStrucla makowa

Strucla makowa jest jednym z popularniejszych świątecznych wypieków. Dzięki ciastu drożdżowemu całość nie rozpada się podczas pieczenia i apetycznie wygląda pokrojona w grubsze plastry. Przygotowując masę na ciasto, odstaw zaczyn drożdżowym w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podobnie postępuj z dokładnie zagniecionym ciastem. Makowe nadzienie przyrządź samodzielnie, sięgając po suche ziarna maku, odrobinę miodu i mleka, kostkę do pieczenia oraz jajka. Dodaj do niego mieszankę bakalii. Świetnie sprawdzą się szczególnie: figi, morele, rodzynki, daktyle i żurawina. Wykorzystaj także orzechy, np. nerkowca i włoskie, a także płatki migdałów. Ewentualnie domową masę makową zastąp przemielonym makiem ze sklepu. Posmaruj nią rozwałkowane na kształt prostokąta ciasto i po zawinięciu całość przełóż do podłużnej formy. Ciasto będzie miało chrupiącą skórkę na wierzchu, jeśli posmarujesz je przed pieczeniem ubitymi białkami. Struclę podawaj na zimno, udekoruj ją polewą lukrową z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczy. Koniecznie wypróbuj ten przepis.