Strucla z makiem i kruszonką

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

11

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

137 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

125 gramów

1 kilogram

0.5 szklanki

8 dekagramów

0.5 szklanki

5 sztuk

1 sztuka

2 szklanki

2 puszki

kruszonka:

100 gramów

0.5 szklanki

1 opakowanie

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podane składniki starczają na 4 sztuki o długości około 40 cm, przeznaczona jest dla 8 osób. Dla mniejszej rodziny należy zrobić ciasto z połowy składników i użyć 1 masy makowej.

Krok 2

Do miski wlać olej, pokruszyć drożdże, wsypać 1/2 szklanki cukru, 5 żółtek, 1 całe jajko, wymieszać.

Krok 3

Lekko zagrzać 2 szklanki mleka, wlać do miski, wsypać szczyptę soli, dodać 1 kg mąki i wyrobić ciasto. Dodać 1/2 kostki roztopionej i przestudzonej Kasi i wyrobić ciasto.

Krok 4

Masę makową wyłożyć do miski i przemieszać.

Krok 5

Rozwałkować ciasto na 4 prostokąty o długości mniej więcej 40 cm. Po rozwałkowaniu ciasta, każdy prostokąt smarować roztrzepanym białkiem, aby masa lepiej przylegała do upieczonego ciasta. Masę makową wykładać na poszczególne prostokąty pamiętając, aby brzeg ciasta pozostał pusty (dzięki temu mak nie wypłynie). Ciasto podczas zwijania smarować również roztrzepanym białkiem. Na koniec brzegi ciasta posklejać, posmarować wierzch białkiem i posypać kruszonką z zagniecionych składników.

Krok 6

Piec w temperaturze 180 stopni - 1 godzinę na blaszce wyłożonej pergaminem. Ja piekę po 2 sztuki razem, przedzielone pergaminem na jednej blaszce. Wówczas ciasto ładnie wyrośnie. Kiedy ciasto pieczemy pojedynczo wówczas będzie bardziej płaskie i "rozlane". Dzięki roztrzepanemu białku strucla jest wilgotna i pyszna, mak się nie rozpada, a całość rozpływa się w ustach. Po wystygnięciu ciasta lukrujemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Strucla z makiem i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Strucla z makiem i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Strucla z makiem i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Strucla z makiem i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Strucla z makiem i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Strucla z makiem i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Strucla z makiem i kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej