Surówka z kapusty, selera i ogórka - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Surówka z kapusty, selera i ogórka

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

36 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści, wycinamy głąb i drobno siekamy. Oprószamy sola i zostawiamy na kilka minut by zmiękła.

Krok 2

Ogórki myjemy i kroimy w plasterki lub w kostkę. Selera myjemy i siekamy drobno.

Krok 3

Jogurt mieszamy z majonezem i sosem czosnkowym - polewamy warzywa i mieszamy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka z kapusty, selera i ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka z kapusty, selera i ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka z kapusty, selera i ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka z kapusty, selera i ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka z kapusty, selera i ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka z kapusty, selera i ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka z kapusty, selera i ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka z kapusty, selera i ogórka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Surówka z kapusty, selera i ogórkaSurówka z kapusty, selera i ogórka

Istotnym elementem pysznego obiadu złożonego z mięsa i ziemniaków, kaszy bądź ryżu jest surówka. Mamy dla Ciebie propozycję, która z pewnością przypadnie do gustu domownikom i gościom. Podstawą tej surówki jest młoda kapusta oraz ogórek gruntowy. W zimie możesz zastąpić je kapustą pekińską oraz ogórkami szklarniowymi. Kapustę warto wcześniej lekko posolić, by zmiękła lub sparzyć ciepłą wodą. Całość dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz mieszanką suszonych ziół. Sprawdzą się między innymi: bazylia, zioła prowansalskie i oregano. Majonez złączy ze sobą wszystkie składniki w spójną całość. Jeśli wolisz pikantniejszą wersję surówki, wykorzystaj na przykład posiekany lub przetarty na prasce czosnek. Do sałatki możesz dodać także (drobno skrojony lub starty) ser żółty oraz pokrojoną w półksiężyce czerwoną cebulę. Wypróbuj nasz przepis, przygotowując swój codzienny obiad! Proponowana surówka jest na tyle uniwersalna, że będzie pasować do wielu dań – szczególnie do kotletów schabowych i mięsa mielonego.