Surówka z kapusty, selera i ogórka - przepis – Zobacz na przepisy.pl

Surówka z kapusty, selera i ogórka

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

36 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści, wycinamy głąb i drobno siekamy. Oprószamy sola i zostawiamy na kilka minut by zmiękła.

Krok 2

Ogórki myjemy i kroimy w plasterki lub w kostkę. Selera myjemy i siekamy drobno.

Krok 3

Jogurt mieszamy z majonezem i sosem czosnkowym - polewamy warzywa i mieszamy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka z kapusty, selera i ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka z kapusty, selera i ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka z kapusty, selera i ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka z kapusty, selera i ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka z kapusty, selera i ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka z kapusty, selera i ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka z kapusty, selera i ogórka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Surówka z kapusty, selera i ogórkaSurówka z kapusty, selera i ogórka

Istotnym elementem pysznego obiadu złożonego z mięsa i ziemniaków, kaszy bądź ryżu jest surówka. Mamy dla Ciebie propozycję, która z pewnością przypadnie do gustu domownikom i gościom. Podstawą tej surówki jest młoda kapusta oraz ogórek gruntowy. W zimie możesz zastąpić je kapustą pekińską oraz ogórkami szklarniowymi. Kapustę warto wcześniej lekko posolić, by zmiękła lub sparzyć ciepłą wodą. Całość dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz mieszanką suszonych ziół. Sprawdzą się między innymi: bazylia, zioła prowansalskie i oregano. Majonez złączy ze sobą wszystkie składniki w spójną całość. Jeśli wolisz pikantniejszą wersję surówki, wykorzystaj na przykład posiekany lub przetarty na prasce czosnek. Do sałatki możesz dodać także (drobno skrojony lub starty) ser żółty oraz pokrojoną w półksiężyce czerwoną cebulę. Wypróbuj nasz przepis, przygotowując swój codzienny obiad! Proponowana surówka jest na tyle uniwersalna, że będzie pasować do wielu dań – szczególnie do kotletów schabowych i mięsa mielonego.