
Składniki
0.5 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
4 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści, wycinamy głąb i drobno siekamy. Oprószamy sola i zostawiamy na kilka minut by zmiękła.
Krok 2
Ogórki myjemy i kroimy w plasterki lub w kostkę. Selera myjemy i siekamy drobno.
Krok 3
Jogurt mieszamy z majonezem i sosem czosnkowym - polewamy warzywa i mieszamy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Surówka z kapusty, selera i ogórka
Istotnym elementem pysznego obiadu złożonego z mięsa i ziemniaków, kaszy bądź ryżu jest surówka. Mamy dla Ciebie propozycję, która z pewnością przypadnie do gustu domownikom i gościom. Podstawą tej surówki jest młoda kapusta oraz ogórek gruntowy. W zimie możesz zastąpić je kapustą pekińską oraz ogórkami szklarniowymi. Kapustę warto wcześniej lekko posolić, by zmiękła lub sparzyć ciepłą wodą. Całość dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz mieszanką suszonych ziół. Sprawdzą się między innymi: bazylia, zioła prowansalskie i oregano. Majonez złączy ze sobą wszystkie składniki w spójną całość. Jeśli wolisz pikantniejszą wersję surówki, wykorzystaj na przykład posiekany lub przetarty na prasce czosnek. Do sałatki możesz dodać także (drobno skrojony lub starty) ser żółty oraz pokrojoną w półksiężyce czerwoną cebulę. Wypróbuj nasz przepis, przygotowując swój codzienny obiad! Proponowana surówka jest na tyle uniwersalna, że będzie pasować do wielu dań – szczególnie do kotletów schabowych i mięsa mielonego.


































