Świąteczna babka

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

21 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 mililitrów

1 łyżeczka

1 sztuka

300 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmroź, jeśli trzeba rozdrobnij blenderem i odciśnij na sicie. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i też odciśnij na sicie.

Świąteczna babka - Krok 1

Krok 2

Kasię roztop w rondelku. Mleko podgrzej i wymieszaj z sodą. Cytrynę umyj i wyciśnij z niej sok.

Świąteczna babka - Krok 2

Krok 3

Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Ciągle ubijając dodaj sok z cytryny, roztopioną Kasię, mąkę, proszek do pieczenia i sodę z mlekiem.

Świąteczna babka - Krok 3

Krok 4

Otrzymaną masę podziel na dwie części. Jedną wymieszaj ze szpinakiem, drugą z marchewką.

Świąteczna babka - Krok 4

Krok 5

Każdą z porcji ciasta włóż do oddzielnej foremki keksowej o wymiarach 10 x 22 cm. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 40 minut.

Świąteczna babka - Krok 5

Krok 6

Przed podaniem ciasta pokrój na plastry. W różnokolorowych plastrach wytnij foremkami choinki, gwiazdki i inne. Wycięte formy zamień miejscami.

Świąteczna babka - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczna babkaŚwiąteczna babka

Trudno wyobrazić sobie święta bez suto zastawionego stołu. Wypieki to nieodłączny element niemal każdej uroczystości. Jeśli stoisz przed wyborem i zastanawiasz się, jakie słodkości przyrządzić dla swojej rodziny w nadchodzące święta, odpowiedź jest prosta – wybierz to, co sprawdzone! Babka świąteczna to przepis, który powinieneś mieć zawsze pod ręką. Nie tylko dobrze smakuje, ale i wspaniale wygląda!

Dla kogo?

Dla miłośników wypieków! Krucha, kolorowa, rozpływająca się w ustach babka świąteczna będzie Twoim nowym ulubieńcem.

Na jaką okazję?

Zarówno na Wielkanoc, jak i Boże Narodzenie. Zielono-pomarańczowa babka świąteczna wpisze się kolorystycznie w każdą porę roku.

Czy wiesz, że?

Tradycyjne babki wypiekano w stożkowych formach, które przypominały turban Ali Baby z Baśni tysiąca i jednej nocy. Prawdopodobnie od tego bohatera wzięła się nazwa wypieku, którą używa się do dziś.

Dla urozmaicenia:

Aby babka świąteczna wyglądała jeszcze lepiej, przygotuj foremki, które masz pod ręką – na przykład choinki, gwiazdki, serduszka – i udekoruj nimi środek. Daj upust swojej kreatywności! Taki wypiek to prawdziwa dekoracja!