Świąteczna babka

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 mililitrów

1 łyżeczka

300 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmroź, jeśli trzeba rozdrobnij blenderem i odciśnij na sicie. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i też odciśnij na sicie.

Świąteczna babka - Krok 1

Krok 2

Kasię roztop w rondelku. Mleko podgrzej i wymieszaj z sodą. Cytrynę umyj i wyciśnij z niej sok.

Świąteczna babka - Krok 2

Krok 3

Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Ciągle ubijając dodaj sok z cytryny, roztopioną Kasię, mąkę, proszek do pieczenia i sodę z mlekiem.

Świąteczna babka - Krok 3

Krok 4

Otrzymaną masę podziel na dwie części. Jedną wymieszaj ze szpinakiem, drugą z marchewką.

Świąteczna babka - Krok 4

Krok 5

Każdą z porcji ciasta włóż do oddzielnej foremki keksowej o wymiarach 10 x 22 cm. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 40 minut.

Świąteczna babka - Krok 5

Krok 6

Przed podaniem ciasta pokrój na plastry. W różnokolorowych plastrach wytnij foremkami choinki, gwiazdki i inne. Wycięte formy zamień miejscami.

Świąteczna babka - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczna babkaŚwiąteczna babka

Trudno wyobrazić sobie święta bez suto zastawionego stołu. Wypieki to nieodłączny element niemal każdej uroczystości. Jeśli stoisz przed wyborem i zastanawiasz się, jakie słodkości przyrządzić dla swojej rodziny w nadchodzące święta, odpowiedź jest prosta – wybierz to, co sprawdzone! Babka świąteczna to przepis, który powinieneś mieć zawsze pod ręką. Nie tylko dobrze smakuje, ale i wspaniale wygląda!

Dla kogo?

Dla miłośników wypieków! Krucha, kolorowa, rozpływająca się w ustach babka świąteczna będzie Twoim nowym ulubieńcem.

Na jaką okazję?

Zarówno na Wielkanoc, jak i Boże Narodzenie. Zielono-pomarańczowa babka świąteczna wpisze się kolorystycznie w każdą porę roku.

Czy wiesz, że?

Tradycyjne babki wypiekano w stożkowych formach, które przypominały turban Ali Baby z Baśni tysiąca i jednej nocy. Prawdopodobnie od tego bohatera wzięła się nazwa wypieku, którą używa się do dziś.

Dla urozmaicenia:

Aby babka świąteczna wyglądała jeszcze lepiej, przygotuj foremki, które masz pod ręką – na przykład choinki, gwiazdki, serduszka – i udekoruj nimi środek. Daj upust swojej kreatywności! Taki wypiek to prawdziwa dekoracja!