Świąteczny tort czekoladowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

41

327 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

449 osób wydrukowało

Pobierz pdf

698 osób zapisało

Udostępnij
Świąteczny tort czekoladowy

Składniki

ciasto czekoladowe:

220 mililitrów

165 gramów

330 gramów

260 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

70 gramów

ganasz czekoladowy:

275 mililitrów

1 łyżka

50 gramów

350 gramów

dekoracja:

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mleko i sok z cytryny. Odstaw na bok.

Świąteczny tort czekoladowy - Krok 1

Krok 2

Ucieraj Kasię z cukrem na lekką, puszystą masę (przez ok. 1,5 minuty mikserem). Dodaj jajka, jedno po drugim, cały czas dokładnie ucierając masę. Przesiej do masy resztę mąki z sodą oczyszczoną i kakao i starannie wymieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj mleko i wymieszaj całość na gładką masę.

Świąteczny tort czekoladowy - Krok 2

Krok 3

Wylej ciasto do 3 posmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem do pieczenia tortownic o średnicy 20 cm. Piecz na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180°C (piekarnik z termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika – 4) przez 20 minut.

Świąteczny tort czekoladowy - Krok 3

Krok 4

Przygotuj ganasz czekoladowy. Składniki na ganasz rozpuść w kąpieli wodnej, mieszając co jakiś czas, aż ganasz stanie się gładki i błyszczący. Przelej go do czystej miski, przykryj folią spożywczą i studź, aż konsystencja umożliwi rozsmarowanie.

Świąteczny tort czekoladowy - Krok 4

Krok 5

Ułóż pierwszą warstwę ciasta na paterze lub tacy do ciasta. Warstwy przekładaj ganaszem i dżemem malinowym. Pozostały ganasz rozsmaruj szpatułką na wierzchu i brzegach tortu.

Świąteczny tort czekoladowy - Krok 5

Krok 6

Udekoruj wierzch świątecznymi ozdobami i oprósz cukrem pudrem.

Świąteczny tort czekoladowy - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • janina  wrobel

    janina wrobel , 10.06.2017

    super wygląda należy zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Miłek

    Magda Miłek, 20.12.2016

    na święta - idealny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Gonera Wojciech Gonera

    Wojciech Gonera Wojciech Gonera, 04.03.2016

    Cześć jestem olek witam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danusia Nagòrka Rychlica

    Danusia Nagòrka Rychlica, 19.12.2015

    Dopiero przeczytałam,zrobię W innym terminie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny tort czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczny tort czekoladowyŚwiąteczny tort czekoladowy

Okazały i wykwintny świąteczny tort czekoladowy z tego przepisu zachwyci nie tylko wielbicieli czekolady. Puszyste, kakaowe biszkopty przełożone gęstym czekoladowym ganaszem i  słodko-kwaśnym dżemem z malin – ten tort jest idealny na specjalną okazję. Zacznij od upieczenia trzech ciemnych biszkoptów z mąki, kostki do pieczenia, mleka, jajek, cukru, sody oczyszczonej i kakao. Kierując się odpowiednią kolejnością, utrzyj składniki na gładką masę i rozlej do trzech wysmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem tortownic. Ganache czekoladowy wykonasz z rozpuszczonej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady, Golden Syrupu, tłuszczu oraz słodkiej śmietanki 30%. Golden Syrup to rodzaj syropu wytwarzanego z cukru, z powodzeniem zastąpisz go płynnym miodem. Kakaowe biszkopty przekładaj ganache oraz dżemem malinowym. Wierzch i boki tortu starannie posmaruj niezbyt grubą warstwą czekoladowego ganache. Oprósz tort cukrem pudrem i udekoruj świątecznymi ozdobami z cukru. Skorzystaj z przepisu na świąteczny tort czekoladowy.