Syczuańskie bakłażany z czerwoną papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Syczuańskie bakłażany z czerwoną papryką

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

10 dekagramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na mocno rozgrzany w woku oleju wrzuć pokrojony w plastry czosnek i podsmaż go. Teraz dodaj pokrojony w pół plastry bakłażan i podsmażaj przez pół minuty, mieszając.

Krok 2

Następnie wlej ocet ryżowy. Zmniejsz ogień, przykryj wok i duś przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Sprawdź czy bakłażan zmiękł. Jeśli tak to wrzuć pokrojoną w paski paprykę, posiekane chili oraz pieczarki bez zalewy pokrojone w cząstki. Dokładnie wszystko wymieszaj.

Krok 3

Wlej sos sojowy oraz dodaj pozostałe przyprawy i odrobinę cukru.

Krok 4

Dodaj również przyprawę Knorr i gotuj jeszcze 2-3 minuty.

Krok 5

Ściągnij pokrywkę i gotuj kilka minut tak aby nie rozgotował się bakłażan. Serwuj z ryżem ugotowanym na sypko.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Syczuańskie bakłażany z czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Syczuańskie bakłażany z czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Syczuańskie bakłażany z czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Syczuańskie bakłażany z czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Syczuańskie bakłażany z czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Syczuańskie bakłażany z czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Syczuańskie bakłażany z czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Syczuańskie bakłażany z czerwoną papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej