Szare kluski z omastą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szare kluski z omastą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

1 szczypta

4 sztuki

1 szklanka

20 dekagramów

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Odstaw na jakiś czas, aby puściły wodę, odlej jej nadmiar.

Krok 2

Do masy wbij 2 jajka, przypraw solą i zasyp mąką. Masa ziemniaczana nie może być zbyt płynna.

Krok 3

W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli.

Krok 4

Łyżką nabieraj porcje ciasta i wrzucaj na wrzątek. Łyżkę za każdym razem mocz w gorącej wodzie, żeby ciasto się nie przyklejało. Kluski gotuj około 10 minut.

Krok 5

Cebulę posiekaj, kiełbasę pokrój w cienkie półplasterki.

Krok 6

Kiełbasę wraz z cebulą usmaż na smalcu, dodaj kluski, wbij pozostałe jajka i wymieszaj. Smaż do czasu, gdy jajka się zetną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szare kluski z omastą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szare kluski z omastą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szare kluski z omastą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szare kluski z omastą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szare kluski z omastą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szare kluski z omastą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szare kluski z omastą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szare kluski z omastą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
14 osób ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej