
Składniki
1.5 kilograma
1 sztuka
1 szczypta
4 sztuki
1 szklanka
20 dekagramów
5 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Odstaw na jakiś czas, aby puściły wodę, odlej jej nadmiar.
Krok 2
Do masy wbij 2 jajka, przypraw solą i zasyp mąką. Masa ziemniaczana nie może być zbyt płynna.
Krok 3
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli.
Krok 4
Łyżką nabieraj porcje ciasta i wrzucaj na wrzątek. Łyżkę za każdym razem mocz w gorącej wodzie, żeby ciasto się nie przyklejało. Kluski gotuj około 10 minut.
Krok 5
Cebulę posiekaj, kiełbasę pokrój w cienkie półplasterki.
Krok 6
Kiełbasę wraz z cebulą usmaż na smalcu, dodaj kluski, wbij pozostałe jajka i wymieszaj. Smaż do czasu, gdy jajka się zetną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

























