
Składniki
1.5 kilograma
1 sztuka
1 szczypta
4 sztuki
1 szklanka
20 dekagramów
5 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Odstaw na jakiś czas, aby puściły wodę, odlej jej nadmiar.
Krok 2
Do masy wbij 2 jajka, przypraw solą i zasyp mąką. Masa ziemniaczana nie może być zbyt płynna.
Krok 3
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli.
Krok 4
Łyżką nabieraj porcje ciasta i wrzucaj na wrzątek. Łyżkę za każdym razem mocz w gorącej wodzie, żeby ciasto się nie przyklejało. Kluski gotuj około 10 minut.
Krok 5
Cebulę posiekaj, kiełbasę pokrój w cienkie półplasterki.
Krok 6
Kiełbasę wraz z cebulą usmaż na smalcu, dodaj kluski, wbij pozostałe jajka i wymieszaj. Smaż do czasu, gdy jajka się zetną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej