
Składniki
1.5 kilograma
1 sztuka
1 szczypta
4 sztuki
1 szklanka
20 dekagramów
5 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Odstaw na jakiś czas, aby puściły wodę, odlej jej nadmiar.
Krok 2
Do masy wbij 2 jajka, przypraw solą i zasyp mąką. Masa ziemniaczana nie może być zbyt płynna.
Krok 3
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli.
Krok 4
Łyżką nabieraj porcje ciasta i wrzucaj na wrzątek. Łyżkę za każdym razem mocz w gorącej wodzie, żeby ciasto się nie przyklejało. Kluski gotuj około 10 minut.
Krok 5
Cebulę posiekaj, kiełbasę pokrój w cienkie półplasterki.
Krok 6
Kiełbasę wraz z cebulą usmaż na smalcu, dodaj kluski, wbij pozostałe jajka i wymieszaj. Smaż do czasu, gdy jajka się zetną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej