Szare kluski z omastą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szare kluski z omastą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

1 szczypta

4 sztuki

1 szklanka

20 dekagramów

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Odstaw na jakiś czas, aby puściły wodę, odlej jej nadmiar.

Krok 2

Do masy wbij 2 jajka, przypraw solą i zasyp mąką. Masa ziemniaczana nie może być zbyt płynna.

Krok 3

W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli.

Krok 4

Łyżką nabieraj porcje ciasta i wrzucaj na wrzątek. Łyżkę za każdym razem mocz w gorącej wodzie, żeby ciasto się nie przyklejało. Kluski gotuj około 10 minut.

Krok 5

Cebulę posiekaj, kiełbasę pokrój w cienkie półplasterki.

Krok 6

Kiełbasę wraz z cebulą usmaż na smalcu, dodaj kluski, wbij pozostałe jajka i wymieszaj. Smaż do czasu, gdy jajka się zetną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szare kluski z omastą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szare kluski z omastą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szare kluski z omastą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szare kluski z omastą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szare kluski z omastą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szare kluski z omastą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szare kluski z omastą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szare kluski z omastą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej