Szaszłyki wieprzowe z salsą z mango i pomidorów
łatwe
47 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 łyżeczka
100 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mango obierz i pokrój w drobną kostkę wielkości do 0,5 cm. W podobną kostkę pokrój pomidory, drobno posiekaj czerwoną cebulę i natkę kolendry. Wyciśnij sok z limonki. Połącz składniki. Dodaj sól, cukier, sok z limonki i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj. Salsę odstaw na bok.

Krok 2
Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon i przerostów tłuszczu. Pokrój w kostkę wielkości ok. 1 x 1 cm i przełóż do miski. Dodaj pozostałą oliwę, przyprawę Cajun Knorr, sól i sos Worcester. Całość dokładnie wymieszaj. Smaż je lub grilluj przez ok. 20 minut, odwracając na drugą stronę co jakiś czas. Przed podaniem upewnij się, że mięso jest odpowiednio usmażone. Jeśli nie, wydłuż czas smażenia o 5 minut.

Krok 3
Kawałki mięsa nabij na patyki do szaszłyków.

Krok 4
Smaż je lub grilluj przez ok. 20 minut, odwracając na drugą stronę co jakiś czas. Przed podaniem upewnij się, że mięso jest odpowiednio usmażone. Jeśli nie, wydłuż czas smażenia o 5 minut.

Krok 5
Gotowe szaszłyki podawaj z salsą.


Dobra rada:
Polędwiczkę wieprzową możesz zastąpić np. mięsem kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki wieprzowe z salsą z mango i pomidorów
Szaszłyki to nie tylko obowiązkowe danie na grilla. Bez problemu możesz usmażyć je na patelni i podać na obiad lub przystawkę. Z salsą z mango i pomidorów będą smakować wspaniale!
Dla kogo?
Dla fanów potraw z grilla. Tym razem nie musisz czekać na sezon grillowy, bo równie pyszne szaszłyki przygotujesz w domu.
Na jaką okazję?
Szaszłyki wieprzowe z salsą z mango i pomidorów to propozycja na obiad, kolację albo przekąskę na imprezę ze znajomymi.
Czy wiesz, że?
Mango to soczysty owoc, który pasuje nie tylko do dań na słodko. Świetnie sprawdza się w sosach i wielu potrawach wytrawnych.
Dla urozmaicenia:
Zamiast polędwiczek wieprzowych możesz użyć piersi z kurczaka, również pasują do salsy z mango. Wybierz to, co lubisz najbardziej.