
Składniki
1 sztuka
50 gramów
1 pęczek
1 sztuka
150 gramów
1 opakowanie
50 gramów
1 łyżka
50 gramów
1 sztuka
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinie pokrój w cienkie plastry, oprósz solą i odstaw w chłodne miejsce na około 20-30 minut. Gdy cukinia puści sok i zrobi się miękka, opłucz ją z nadmiaru soli.

Krok 2
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij ją w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr kotlety, zalej 250ml wody, gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż kasza wchłonie wodę i zrobi się miękka w środku. Całość odstaw na bok aby masa wystygła.

Krok 3
Puszkę fasoli wypłucz z zalewy, z grubsza rozdrobnij ją widelcem, posiekaj kolendrę, pokrusz orzeszki ziemne. Pokrojone składniki razem z sezamem, mąką z ciecierzycy, kminem rzymskim i jajkiem wymieszaj z ugotowaną kaszą.

Krok 4
Z powstałej masy uformuj małe 2-3 cm kulki. Nadziewaj na patyki od szaszłyków na przemian ze zrolowaną cukinią i pomidorkami koktajlowymi.

Krok 5
Gotowe szaszłyki delikatnie posmaruj z wierzchu sosem BBQ i grilluj lub obsmaż na patelni po około 4 minuty z każdej strony.


Dobra rada:
Szaszłyki możesz tez od piec w piekarniku w 200*C przez około 15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kotlety z kaszy bulgur Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z kaszotta
Szaszłyki to obowiązkowy element grilla. Bez nich trudno wyobrazić sobie rozgrzany do czerwoności ruszt. Co w sytuacji, kiedy w swojej diecie unikamy mięsa lub nasi goście praktykują dietę wegetariańską? Wtedy z pomocą przychodzą bezmięsne przystawki! Jedną z nich są szaszłyki z kaszotta, czyli wegetariańska wariacja na temat szaszłyków.
Dla kogo:
Dla wegetarian oraz osób, które chciałyby urozmaicić znane i lubiane przepisy. Jedno jest pewne – w takiej formie szaszłyki smakują równie dobrze!
Na jaką okazję?
Grill z przyjaciółmi, a może obiad z rodziną? Przygotowanie szaszłyków z kaszotta nie wymaga umiejętności masterchefa.
Czy wiesz, że?
Najdłuższy szaszłyk świata mierzył 132 metry. Ustanowił tym samym rekord Guinnessa.
Dla urozmaicenia:
Szaszłyki z kaszotta możesz też podpiec w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez koło 15 minut.






























