Szaszłyki z kaszotta

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

44 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

50 gramów

1 pęczek

1 sztuka

150 gramów

1 opakowanie

50 gramów

1 łyżka

50 gramów

1 sztuka

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie pokrój w cienkie plastry, oprósz solą i odstaw w chłodne miejsce na około 20-30 minut. Gdy cukinia puści sok i zrobi się miękka, opłucz ją z nadmiaru soli.

Szaszłyki z kaszotta - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij ją w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr kotlety, zalej 250ml wody, gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż kasza wchłonie wodę i zrobi się miękka w środku. Całość odstaw na bok aby masa wystygła.

Szaszłyki z kaszotta - Krok 2

Krok 3

Puszkę fasoli wypłucz z zalewy, z grubsza rozdrobnij ją widelcem, posiekaj kolendrę, pokrusz orzeszki ziemne. Pokrojone składniki razem z sezamem, mąką z ciecierzycy, kminem rzymskim i jajkiem wymieszaj z ugotowaną kaszą.

Szaszłyki z kaszotta - Krok 3

Krok 4

Z powstałej masy uformuj małe 2-3 cm kulki. Nadziewaj na patyki od szaszłyków na przemian ze zrolowaną cukinią i pomidorkami koktajlowymi.

Szaszłyki z kaszotta - Krok 4

Krok 5

Gotowe szaszłyki delikatnie posmaruj z wierzchu sosem BBQ i grilluj lub obsmaż na patelni po około 4 minuty z każdej strony.

Szaszłyki z kaszotta - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szaszłyki możesz tez od piec w piekarniku w 200*C przez około 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z kaszotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z kaszotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z kaszotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z kaszotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z kaszotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z kaszotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z kaszotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kaszotto warzywne
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z kaszottaSzaszłyki z kaszotta

Szaszłyki to obowiązkowy element grilla. Bez nich trudno wyobrazić sobie rozgrzany do czerwoności ruszt. Co w sytuacji, kiedy w swojej diecie unikamy mięsa lub nasi goście praktykują dietę wegetariańską? Wtedy z pomocą przychodzą bezmięsne przystawki! Jedną z nich są szaszłyki z kaszotta, czyli wegetariańska wariacja na temat szaszłyków.

Dla kogo:

Dla wegetarian oraz osób, które chciałyby urozmaicić znane i lubiane przepisy. Jedno jest pewne – w takiej formie szaszłyki smakują równie dobrze!

Na jaką okazję?

Grill z przyjaciółmi, a może obiad z rodziną? Przygotowanie szaszłyków z kaszotta nie wymaga umiejętności masterchefa.

Czy wiesz, że?

Najdłuższy szaszłyk świata mierzył 132 metry. Ustanowił tym samym rekord Guinnessa.

Dla urozmaicenia:

Szaszłyki z kaszotta możesz też podpiec w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez koło 15 minut.