
Składniki
1 sztuka
50 gramów
1 pęczek
1 sztuka
150 gramów
1 opakowanie
50 gramów
1 łyżka
50 gramów
1 sztuka
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinie pokrój w cienkie plastry, oprósz solą i odstaw w chłodne miejsce na około 20-30 minut. Gdy cukinia puści sok i zrobi się miękka, opłucz ją z nadmiaru soli.

Krok 2
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij ją w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr kotlety, zalej 250ml wody, gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż kasza wchłonie wodę i zrobi się miękka w środku. Całość odstaw na bok aby masa wystygła.

Krok 3
Puszkę fasoli wypłucz z zalewy, z grubsza rozdrobnij ją widelcem, posiekaj kolendrę, pokrusz orzeszki ziemne. Pokrojone składniki razem z sezamem, mąką z ciecierzycy, kminem rzymskim i jajkiem wymieszaj z ugotowaną kaszą.

Krok 4
Z powstałej masy uformuj małe 2-3 cm kulki. Nadziewaj na patyki od szaszłyków na przemian ze zrolowaną cukinią i pomidorkami koktajlowymi.

Krok 5
Gotowe szaszłyki delikatnie posmaruj z wierzchu sosem BBQ i grilluj lub obsmaż na patelni po około 4 minuty z każdej strony.


Dobra rada:
Szaszłyki możesz tez od piec w piekarniku w 200*C przez około 15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kotlety z kaszy bulgur Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z kaszotta
Szaszłyki to obowiązkowy element grilla. Bez nich trudno wyobrazić sobie rozgrzany do czerwoności ruszt. Co w sytuacji, kiedy w swojej diecie unikamy mięsa lub nasi goście praktykują dietę wegetariańską? Wtedy z pomocą przychodzą bezmięsne przystawki! Jedną z nich są szaszłyki z kaszotta, czyli wegetariańska wariacja na temat szaszłyków.
Dla kogo:
Dla wegetarian oraz osób, które chciałyby urozmaicić znane i lubiane przepisy. Jedno jest pewne – w takiej formie szaszłyki smakują równie dobrze!
Na jaką okazję?
Grill z przyjaciółmi, a może obiad z rodziną? Przygotowanie szaszłyków z kaszotta nie wymaga umiejętności masterchefa.
Czy wiesz, że?
Najdłuższy szaszłyk świata mierzył 132 metry. Ustanowił tym samym rekord Guinnessa.
Dla urozmaicenia:
Szaszłyki z kaszotta możesz też podpiec w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez koło 15 minut.