Szaszłyki z kaszotta przepis – Zobacz na przepisy.pl

Szaszłyki z kaszotta

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

46 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

50 gramów

1 pęczek

1 sztuka

150 gramów

1 opakowanie

50 gramów

1 łyżka

50 gramów

1 sztuka

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie pokrój w cienkie plastry, oprósz solą i odstaw w chłodne miejsce na około 20-30 minut. Gdy cukinia puści sok i zrobi się miękka, opłucz ją z nadmiaru soli.

Szaszłyki z kaszotta - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij ją w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr kotlety, zalej 250ml wody, gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż kasza wchłonie wodę i zrobi się miękka w środku. Całość odstaw na bok aby masa wystygła.

Szaszłyki z kaszotta - Krok 2

Krok 3

Puszkę fasoli wypłucz z zalewy, z grubsza rozdrobnij ją widelcem, posiekaj kolendrę, pokrusz orzeszki ziemne. Pokrojone składniki razem z sezamem, mąką z ciecierzycy, kminem rzymskim i jajkiem wymieszaj z ugotowaną kaszą.

Szaszłyki z kaszotta - Krok 3

Krok 4

Z powstałej masy uformuj małe 2-3 cm kulki. Nadziewaj na patyki od szaszłyków na przemian ze zrolowaną cukinią i pomidorkami koktajlowymi.

Szaszłyki z kaszotta - Krok 4

Krok 5

Gotowe szaszłyki delikatnie posmaruj z wierzchu sosem BBQ i grilluj lub obsmaż na patelni po około 4 minuty z każdej strony.

Szaszłyki z kaszotta - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szaszłyki możesz tez od piec w piekarniku w 200*C przez około 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z kaszotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z kaszotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z kaszotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z kaszotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z kaszotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z kaszotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z kaszotta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z kaszottaSzaszłyki z kaszotta

Szaszłyki to obowiązkowy element grilla. Bez nich trudno wyobrazić sobie rozgrzany do czerwoności ruszt. Co w sytuacji, kiedy w swojej diecie unikamy mięsa lub nasi goście praktykują dietę wegetariańską? Wtedy z pomocą przychodzą bezmięsne przystawki! Jedną z nich są szaszłyki z kaszotta, czyli wegetariańska wariacja na temat szaszłyków.

Dla kogo:

Dla wegetarian oraz osób, które chciałyby urozmaicić znane i lubiane przepisy. Jedno jest pewne – w takiej formie szaszłyki smakują równie dobrze!

Na jaką okazję?

Grill z przyjaciółmi, a może obiad z rodziną? Przygotowanie szaszłyków z kaszotta nie wymaga umiejętności masterchefa.

Czy wiesz, że?

Najdłuższy szaszłyk świata mierzył 132 metry. Ustanowił tym samym rekord Guinnessa.

Dla urozmaicenia:

Szaszłyki z kaszotta możesz też podpiec w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez koło 15 minut.