
Składniki
200 gramów
1 łyżka
1 opakowanie
100 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka Knorr i wstaw na około 30 minut do lodówki.

Krok 2
Pomidory, sałatę i pieczarki oczyść. Pomidory i pieczarki pokrój, sałatę porwij na mniejsze części. Kukurydzę odsącz z zalewy. Warzywa włóż do salaterki i lekko wymieszaj.

Krok 3
Na patyczki do szaszłyków nadziej mięso. Szaszłyki usmaż na małym ogniu ze wszystkich stron.

Krok 4
Przygotuj sos sałatkowy Knorr według przepisu na opakowaniu. Polej nim warzywa.

Krok 5
Rozłóż sałatkę na talerzu, ułóż na niej szaszłyki i posyp posiekanym szczypiorem. Podawaj ze stostowaną bagietką.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z sałatką
Szaszłyki z filetów drobiowych z sałatką to łatwy przepis na szybkie danie z grilla. Wykorzystaj do ich przygotowania mięso z indyka lub kurczaka – oba rodzaje smakują podobnie i są szybkie w przygotowaniu. Rozpocznij od pokrojenia mięsa na kawałki, skropienia oliwą i oprószenia przyprawą, a potem odłóż porcje do lodówki na około pół godziny, dzięki czemu przesiąkną jej smakiem. Czas ten wykorzystaj na przyrządzenie sałatki – wspaniale komponującej się z szaszłykami. Użyj świeżych pomidorów, pieczarek oraz sałaty. Dobrze sprawdzą się także pomidorki koktajlowe, które możesz w całości dodawać do reszty składników. Dokładnie odsącz kukurydzę, która nada całości słodkiego smaku, i wszystko razem wymieszaj. Przygotuj również sos sałatkowy w greckim stylu – sprawi on, że sałatka będzie soczysta i bardziej wyrazista. Usmażone na złocisty kolor szaszłyki układaj na wyłożonej na talerzu sałatce, razem z kawałkami bagietki. Równie dobrze smakują podane od razu po usmażeniu, jak i w formie przekąski na zimno.






























