
Składniki
400 gramów
1 sztuka
500 gramów
1 łyżeczka
120 gramów
2 sztuki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka z wodą wrzuć kostkę Knorr i wsyp odrobinę soli. Gdy całość zacznie wrzeć, wsyp pappardelle i ugotuj według wskazówek podanych na opakowaniu. Makaron ugotowany al dente odcedź na sitku (zachowaj ok. 200 ml wody z gotowania), a następnie skrop oliwą. Delikatnie wymieszaj w tłuszczu wszystkie wstążki, zanim zaczną stygnąć i przylegać do siebie.
Krok 2
Grzyby leśne wyczyść z piasku i runa, jeśli to koniecznie. Osuszone i obrane z zanieczyszczeń pokrój w równej wielkości paski. Cebulkę obierz i podziel na plasterki, a czosnek posiekaj możliwie jak najdrobniej.
Krok 3
Na patelnię wlej trochę oliwy. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, wrzuć grzyby i jak zdążą się lekko zarumienić, dodaj posiekany czosnek oraz cebulkę. Wszystkie składniki smaż jeszcze przez około 1 minutę, delikatnie mieszając.
Krok 4
Wlej bulion pozostały z gotowania makaronu oraz dodaj odcedzone pappardelle. Danie dopraw przyprawą Knorr i gotuj całość jeszcze kilka minut, aż sos połączy się z makaronem.

Dobra rada:
Aromatyczny makaron z grzybami leśnymi podawaj posypany świeżo tartym parmezanem. Dla złagodzenia smaku tuż przed zdjęciem z ognia możesz dodać do sosu łyżkę zahartowanej wcześniej śmietany 18%.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybki makaron z grzybami
Trudno wyobrazić sobie przygotowywanie codziennych posiłków bez wszechobecnego makaronu. To prosty w przygotowaniu składnik, który sprawdza się idealnie, zwłaszcza gdy czas goni, a kiszki marsza grają. Różne kształty, rozmiary oraz kolory pozwalają komponować naprawdę wymyślne dania, a pełen wyrazu dodatek w postaci aromatycznego sosu zapewni tytuł mistrza kuchni nawet początkującemu kucharzowi. A więc najwyższy czas na kremowy makaron z grzybami leśnymi!
Dla kogo?
Przede wszystkim dla wielbicieli szybkiej i smacznej kuchni pełnej świeżych warzyw, sezonowych grzybów i aromatycznych przypraw. Samodzielne przygotowywanie posiłków nie musi być czasochłonne. Przepis na szybki makaron z grzybami jest tego najlepszym przykładem. Koniec z jedzeniem przypadkowych przekąsek kupowanych w biegu!
Na jaką okazję?
Oszczędność czasu jest kluczowa w środku zabieganego tygodnia. W weekendy też nie wszyscy mają ochotę na długie siedzenie w kuchni. Po tak udanym i błyskawicznym obiedzie zostanie więcej czasu na inne przyjemności. Makaron z grzybami leśnymi to nie tylko doskonały obiad przygotowywany na szybko, ale również świetna potrawa do zaserwowania rodzinie lub przyjaciołom.
Czy wiesz, że?
Grzyby to ważny element diet roślinnych. Za sprawą mięsistej konsystencji oraz charakterystycznego smaku umami często i w wielu potrawach stają się doskonałym substytutem mięsa.
Dla urozmaicenia:
Dzięki dodatkowi soku z cytryny sos grzybowy zyska bardziej orzeźwiającą nutę. Potrawę w trakcie gotowania sosu można przyprawiać także jałowcem oraz liściem laurowym. Makaron z grzybami leśnymi nabierze perfekcyjnego aromatu, gdy przed podaniem zostanie oprószony drobno tartym parmezanem. Smacznego!