Tarta z batatami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

12

94 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
85 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

139 osób wydrukowało

Pobierz pdf

279 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

kruche ciasto:

200 gramów

1 sztuka

125 gramów

70 gramów

1 szczypta

masa ziemniaczana:

800 gramów

1 sztuka

30 gramów

1 szczypta

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 gram

1 sztuka

wierzch:

400 mililitrów

10 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj razem i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki.

Tarta z batatami - Krok 1

Krok 2

Bataty umyj i ugotuj do miękkości razem ze skórą. Wystudź, zdejmij skórę i zmiksuj na puree.

Tarta z batatami - Krok 2

Krok 3

Formę do tarty o średnicy 24 cm posmaruj Kasią i oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim formę. Nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika na 10 minut.

Tarta z batatami - Krok 3

Krok 4

W tym czasie wymieszaj w misce puree z batatów, jajko, mąkę ziemniaczaną, sok, skórkę z cytryny i przyprawy. Całość wymieszaj.

Tarta z batatami - Krok 4

Krok 5

Otrzymaną masę wyłóż na podpieczone ciasto w formie i ponownie wstaw do pieca. Piecz jeszcze 30 minut w 180 st.C. Wystudź.

Tarta z batatami - Krok 5

Krok 6

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Wierzch tarty udekoruj bitą śmietanką i oprósz cynamonem.

Tarta z batatami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak, 21.03.2017

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z batatami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z batatamiTarta z batatami

Tarta to uniwersalny wypiek, które sprawdza się przy rozmaitych okazjach i które można przyrządzić na wiele sposobów. Z powodzeniem może być serwowana zarówno na słodko, jak i słono. Jej podstawą jest okrągłe ciasto kruche lub francuskie, wypełnione dowolnymi dodatkami. Tarta z batatami, czyli słodką odmianą ziemniaków, to połączenie kruchego ciasta z pyszną masą, doprawiona przyprawami korzennymi. Jest bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych, gdzie zwana jest sweet potato pie. Bataty nieco przypominają smakiem dynię i marchewkę, są więc delikatnie słodkie i doskonale podkreślisz je dodatkiem przypraw korzennych. Cynamon, kardamon oraz gałka muszkatołowa nadadzą wypiekowi przyjemnego aromatu. Każdy kawałek ciasta udekoruj bitą śmietaną i delikatnie posyp cynamonem. Dobrym dodatkiem będą także orzechy włoskie albo mielone migdały. Tarta z batatów dobrze komponuje się z gałką lodów waniliowych lub bakaliowych. Podawaj ją na podwieczorek albo jako deser po obiedzie lub kolacji. Upiecz ją i sprawdź, jak dobrze smakuje.