Tarta z batatami

- Krok 1Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj razem i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki.
- Krok 2Bataty umyj i ugotuj do miękkości razem ze skórą. Wystudź, zdejmij skórę i zmiksuj na puree.
- Krok 3Formę do tarty o średnicy 24 cm posmaruj Kasią i oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim formę. Nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika na 10 minut.
- Krok 4W tym czasie wymieszaj w misce puree z batatów, jajko, mąkę ziemniaczaną, sok, skórkę z cytryny i przyprawy. Całość wymieszaj.
- Krok 5Otrzymaną masę wyłóż na podpieczone ciasto w formie i ponownie wstaw do pieca. Piecz jeszcze 30 minut w 180 st.C. Wystudź.
- Krok 6Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Wierzch tarty udekoruj bitą śmietanką i oprósz cynamonem.

Tarta to uniwersalny wypiek, które sprawdza się przy rozmaitych okazjach i które można przyrządzić na wiele sposobów. Z powodzeniem może być serwowana zarówno na słodko, jak i słono. Jej podstawą jest okrągłe ciasto kruche lub francuskie, wypełnione dowolnymi dodatkami. Tarta z batatami, czyli słodką odmianą ziemniaków, to połączenie kruchego ciasta z pyszną masą, doprawiona przyprawami korzennymi. Jest bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych, gdzie zwana jest sweet potato pie. Bataty nieco przypominają smakiem dynię i marchewkę, są więc delikatnie słodkie i doskonale podkreślisz je dodatkiem przypraw korzennych. Cynamon, kardamon oraz gałka muszkatołowa nadadzą wypiekowi przyjemnego aromatu. Każdy kawałek ciasta udekoruj bitą śmietaną i delikatnie posyp cynamonem. Dobrym dodatkiem będą także orzechy włoskie albo mielone migdały. Tarta z batatów dobrze komponuje się z gałką lodów waniliowych lub bakaliowych. Podawaj ją na podwieczorek albo jako deser po obiedzie lub kolacji. Upiecz ją i sprawdź, jak dobrze smakuje.