
Składniki
3 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
125 gramów
1 pęczek
150 mililitrów
1 sztuka
25 gramów
5 dekagramów
5 dekagramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę, masło, parmezan, 1 jajko i szczyptę soli wymieszaj i wyrób szybko kruche ciasto.
Krok 2
Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Spód ciasta nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 3
Zapiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15.min.
Krok 4
Cukinię umyj i zetrzyj na grubej tarce. Przełóż na sitko i posól. Po 20 minutach cukinie przepłucz.
Krok 5
Dymkę posiekaj i usmaż na patelni aż zrobić się miękka. Dodać cukinie i smaż jeszcze przez 5 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 6
W międzyczasie połącz dokładnie 3 jajka i śmietanę. Dodaj posiekany szczypiorek i Przyprawę do gyrosa Knorr.
Krok 7
Nadzienie z cukinii wyłóż na ciasto i wlej powstałą masę ze śmietany. Wstaw ciasto na 30 minut do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 170 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej