Tarta z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z cukinią

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

125 gramów

1 pęczek

150 mililitrów

1 sztuka

25 gramów

5 dekagramów

5 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, masło, parmezan, 1 jajko i szczyptę soli wymieszaj i wyrób szybko kruche ciasto.

Krok 2

Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Spód ciasta nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 3

Zapiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15.min.

Krok 4

Cukinię umyj i zetrzyj na grubej tarce. Przełóż na sitko i posól. Po 20 minutach cukinie przepłucz.

Krok 5

Dymkę posiekaj i usmaż na patelni aż zrobić się miękka. Dodać cukinie i smaż jeszcze przez 5 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 6

W międzyczasie połącz dokładnie 3 jajka i śmietanę. Dodaj posiekany szczypiorek i Przyprawę do gyrosa Knorr.

Krok 7

Nadzienie z cukinii wyłóż na ciasto i wlej powstałą masę ze śmietany. Wstaw ciasto na 30 minut do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 170 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej