
Składniki
3 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
125 gramów
1 pęczek
150 mililitrów
1 sztuka
25 gramów
5 dekagramów
5 dekagramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę, masło, parmezan, 1 jajko i szczyptę soli wymieszaj i wyrób szybko kruche ciasto.
Krok 2
Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Spód ciasta nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 3
Zapiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15.min.
Krok 4
Cukinię umyj i zetrzyj na grubej tarce. Przełóż na sitko i posól. Po 20 minutach cukinie przepłucz.
Krok 5
Dymkę posiekaj i usmaż na patelni aż zrobić się miękka. Dodać cukinie i smaż jeszcze przez 5 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 6
W międzyczasie połącz dokładnie 3 jajka i śmietanę. Dodaj posiekany szczypiorek i Przyprawę do gyrosa Knorr.
Krok 7
Nadzienie z cukinii wyłóż na ciasto i wlej powstałą masę ze śmietany. Wstaw ciasto na 30 minut do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 170 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej