
Składniki
3 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
125 gramów
1 pęczek
150 mililitrów
1 sztuka
25 gramów
5 dekagramów
5 dekagramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę, masło, parmezan, 1 jajko i szczyptę soli wymieszaj i wyrób szybko kruche ciasto.
Krok 2
Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Spód ciasta nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 3
Zapiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15.min.
Krok 4
Cukinię umyj i zetrzyj na grubej tarce. Przełóż na sitko i posól. Po 20 minutach cukinie przepłucz.
Krok 5
Dymkę posiekaj i usmaż na patelni aż zrobić się miękka. Dodać cukinie i smaż jeszcze przez 5 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 6
W międzyczasie połącz dokładnie 3 jajka i śmietanę. Dodaj posiekany szczypiorek i Przyprawę do gyrosa Knorr.
Krok 7
Nadzienie z cukinii wyłóż na ciasto i wlej powstałą masę ze śmietany. Wstaw ciasto na 30 minut do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 170 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej