Tarta z winogronami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

13

117 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

167 osób wydrukowało

Pobierz pdf

295 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

170 gramów

2 sztuki

100 gramów

1 szczypta

nadzienie:

1 opakowanie

400 mililitrów

200 gramów

1 opakowanie

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj żółtka, sól i posiekaną Kasię.

Krok 2

Wszystko razem szybko zagnieć i odstaw na pół godziny do lodówki.

Krok 3

Następnie ciasto rozwałkuj i wylep nim formę do tarty wysmarowaną wcześniej Kasią i obsypaną mąką.

Krok 4

Ciasto nakłuwaj widelcem i piecz w 180 stopniach około 15 minut.

Krok 5

Budyń ugotuj w 400 ml mleka, ostudź i zmiksuj z miękką Kasią.

Krok 6

Galaretkę rozpuść w 1/2 objętości podanej na opakowaniu ilości wody.

Krok 7

Winogrona pokrój na połówki i wyjmij z nich pestki.

Krok 8

Na ostudzone ciasto wyłóż krem budyniowy, poukładaj winogrona i polej tężejącą galaretką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z winogronamiTarta z winogronami

Wypiek ten stanowi połączenie słodkich i soczystych owoców z idealnie kruchym ciastem. Tarta z winogronami, wypełniona gęstym kremem, sprawdzi się jako deser po obiedzie lub słodka przekąska w ciągu dnia. Będzie się dobrze prezentowała, jeśli użyjesz do jej upieczenia formy do tarty albo tortownicy. Zacznij od wyrobienia kruchego ciasta, które następnie odstaw do lodówki na około pół godziny – dzięki temu łatwiej będzie je później rozwałkować. Po nałożeniu na blachę, dno tarty nakłuj widelcem, aby za bardzo nie wyrosło w trakcie pieczenia. Nadzienie przygotuj z budyniu śmietankowego (pasować będzie również waniliowy) z dodatkiem kostki do pieczenia. Pamiętaj, że masa budyniowa przed wyłożeniem na blachę musi całkowicie ostygnąć, samo ciasto także powinno być schłodzone. Wyłóż je przygotowanym kremem i wstaw do piekarnika, a po upieczeniu odstaw na chwilę, żeby ostygło. Jak urozmaicić smak i wygląd tarty? Na górze poukładaj połówki owoców i zalej całość tężejącą galaretką. Wybierz taką w jasnym kolorze, np. cytrynową lub agrestową, które znakomicie skomponują się z owcami. Proste wypieki są najlepsze! Przekonaj się o tym i przygotuj tartę z tego przepisu.